StoryEditor

Zatočte s bolesťami päty

14.03.2016, 20:50

Keď sa ráno postavíte na nohu, prekvapí vás prudká bolesť na spodku päty. Za pár minút to síce rozchodíte, ale keď sa neskôr pokúsite o beh, zase je všetko zle. Tak sa zvyčajne prejavuje tzv. plantárna fascitída.

Plantárna fascia je šľachovitý útvar na spodnej časti chodidla. Začína sa úponom na pätnej kosti, a potom sa delí na päť častí, ktoré vedú k prstom.

Ide o typické ochorenie z preťaženia. Najprv dochádza k degeneratívnym zmenám kolagénovej štruktúry, k nim sa časom pridáva zápal. Častejšie býva postihnutá časť pri päte, lebo tam sa pôsobiace sily koncentrujú do jediného úponu.

6 tipov proti bolesti

1. Doprajte si pokoj

Aj keď práve toto väčšina bežcov počúva nerada, bez pauzy sa nezaobídete. Obmedziť by ste mali nielen beh, ale aj chôdzu. Ďalšia záťaž by vyvolala opuch, ktorý by problém ešte zhoršil. K tréningu sa vráťte až po ústupe ťažkostí.

2. Vložky

Ak máte poruchu došľapu, vložky do bežeckej obuvi zhotovené na mieru sú dôležitou súčasťou prevencie aj liečby.

3. Chlaďte

Keď je bolesť príliš veľká, vychlaďte si plastovú fľašu s vodou, dajte ju na zem a váľajte ju pod chodidlom.

4. Masírujte

Podobným spôsobom (gúľaním na zemi pod chodidlom) môžete robiť aj masáž pomocou malej loptičky, ideálna je golfová. Ak bolesť nie je priveľká, prináša to značnú úľavu.

5. Naťahujte

Plantárnu fasciu ponaťahujete napríklad tak, že si zapriete prsty o stenu, aby smerovali nahor, a zvyšok chodidla pritlačíte k zemi. Dôkladne preťahujte aj lýtka a achilovky. Strečing chodidiel však nerobte hneď po ochladzovaní, tkanivá musia byť zahriate.

6. Posilňujte

V rámci prevencie v čase, keď ťažkosti ustúpia, pomáhajú cviky na ploché nohy, ale napríklad aj chôdza po špičkách či balančné cvičenia. Posilniť treba nielen chodidlo, ale aj členky a lýtka.

Pozor na diagnózu

Plantárnu fascitídu si aj lekári často zamieňajú s ostrohou pätnej kosti, preto sa pri problémoch obráťte na skúseného podológa. Hlavný rozdiel býva v tom, že pri plantárnej fascitíde sa bolesti objavujú viac na vnútornej strane päty.

Kto je najviac ohrozený

- Medzi rizikové faktory vzniku plantárnej fascitídy patria hlavne akékoľvek nedostatky v oblasti klenby – predovšetkým pronačný došľap a plochá noha.

- Zavážiť môžu aj skrátené lýtkové svaly a achilovky, ktoré takisto stáčajú chodidlo do nadmernej pronácie

- Problém sa často objavuje po skokovom zvýšení záťaže.

 

01 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 02 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 03 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 04 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 05 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
20. apríl 2024 08:39