StoryEditor

Osteoartróza hrozí bežcom už vo veku 20 - 30 rokov

02.06.2016, 19:00

Osteoartróza patrí medzi najčastejšie poruchy pohybovej sústavy a najčastejšie príčiny práceneschopnosti a invalidity u nás aj v zahraničí. Vo vyššom veku ňou trpí prakticky každý, ale čoraz viac postihuje aj nižšie vekové ročníky.

Nižších vekových ročníkov sa toto závažné ochorenie týka najmä v prípadoch sedavého životného štýlu, a potom, naopak, v prípadoch športovo založených ľudí, ktorí svoje klby zaťažujú až príliš. Práve aj beh, ktorý sa teší čoraz väčšej obľube aj u nás na Slovensku, je jedným z rizikových faktorov. Stačí, ak si bežec opakovane vyberie nesprávnu výstroj alebo nesprávny terén a predispozícia na tento zdravotný problém sa zvyšuje.

Ako ju spoznáte?

Prvotným príznakom je bolesť, ktorú môžu pozorovať pokojne už 20 či 30-roční. Často jej však nevenujeme veľkú pozornosť, pretože nie je sústavná a objavuje sa nárazovo. Práve v období, keď “sa stratí”, na ňu zabúdame, čo sa môže zopakovať aj niekoľkokrát. Charakteristické je, že ide o bolesť námahovú, ktorá v pokoji ustupuje. V prípade osteoartrózy je typická tzv. štartovacia bolesť, teda bolesť citeľná pri prvých krokoch po obobí pokoja. Neskoršími príznakmi sú strata pohyblivosti či úplné znefunkčnenie kĺbu.

Dôležitý kolagén

Tou snáď najdôležitejšou stavebnou látkou kĺbov a chrupaviek je kolagén, bielkovina, ktorú si naše telo vytvára prirodzene. Táto prirodzená produkcia však so zvyšujúcim sa vekom zaznamenáva pokles, dôležité je preto cielené dopĺňanie kolagénu, a to aj v prípade športovcov. Nie je pritom potrebné dopĺňať ho neustále, ale minimálne periodicky v nejakých obdobiach. Napríklad novinku na trhu, MaxiVita® Exclusive Kolagén Forte+, je postačujúce užívať denne po dobu dvoch mesiacov. Je to najdôležitejšia stavebná hmota všetkých spojivových tkanív, nedostatok ktorej je príčinou väčšiny kĺbových ťažkostí.

Prevencia je najlepším liekom

Prevenciou je práve užívanie výživových doplnkov ako podpory pestrej stravy. Akokoľvek sa budete snažiť konzumovať čo najviac želé či aspikov ap., nikdy nemáte istotu, že nejde o syntetické látky. Navyše, vo väčšine prípadov ide o varený kolagén. Pre náš orgnizmus je najvhodnejší kolagén v jeho natívnej forme. Tá je mu prirodzená, ľahko sa vstrebáva a najlepšie si plní svoje prirodzené funkcie. Novinka na trhu od výrobcu Vitar, MaxiVita® Exclusive Kolagén Forte+, obsahuje okrem kolagénu typu I aj kolagén typu II. Kým prvý ocenia aj ženy starajúce sa o vypnutie pleti, druhý ocenia najmä športovci. Podieľa sa totiž na štruktúre šliach, väzov, kostí a kože. Pomocnými aktívnymi látkami vo výživovom doplnku sú vitamín C, nevyhnutný pri prirodzenej tvorbe kolagénu, a extrakt z rastliny Boswellia serrata, ktorý pomáha udržať kĺby v dobrom stave. MaxiVita® Exclusive Kolagén Forte+ pritom pohodlne kúpite vo svojom obľúbenom obchodnom reťazci, napr. Tesco, Kaufland, Drogerie Market, 101 drogérie, TETA ap., alebo online na www.nasevitaminy.sk. Vyskúšajte 2-mesačnú kúru a urobte niečo pre zdravie vášho pohybového aparátu.

01 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 02 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 03 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 04 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 05 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
20. apríl 2024 16:27