StoryEditor

Bežecká elektronika od Samsungu- užitoční bežeckí pomocníci

22.08.2016, 18:27

Testovali sme náramok Samsung Gear Fit 2 a bezdrôtové slúchadlá Samsung Gear Icoc X. V oboch prípadoch platí- je to praktický nástroj pre tých športovcov, ktorí ulietavajú na technických vymoženostiach a rôznych formách diagnostiky.  

Náramok, ktorý myslí na detaily

Druhá generácia náramku Gear Fit 2 kopíruje svojho predchodcu. Má jednoduchý, čisto funkčný dizajn. Nie je príliš hrubý ani široký, a tak pri behaní, či športovaní v širšom zmysle športovaní zbytočne neprekáža. Bez problémov ho môžete mať na zápästí aj pri športoch, ktoré si vyžadujú pohyby predlaktia. Ergonómii výrazne prospieva zakrivenie displeja, vďaka ktorému náramok môže lepšie kopírovať tvar ruky. Výrobca deklaruje odolnosť voči vode podľa štandardu IP68, čo znamená, že bez problémov zvládne dážď či prípadnú sprchu; do bazéna by ste si ho už ale brať nemali.

Remienok môžu vyvolávať otázniky, ale moja skúsenosť je dobrá. Remienok sa neodopínal a nemal som obavu, že by som náramok mohol stratiť. Remienky sú okrem toho jednoducho vymeniteľné – od hodiniek sa dajú oddeliť jediným pohybom. Systém uchytenia nie je univerzálny, akýkoľvek remienok teda nepripojíte.

Batéria vydrží aj dva dni

V náramku je integrovaná maličká batéria s kapacitou 200 mAh. Počas testovania ale vykázala veľmi zaujímavé hodnoty výdrže. Keď sme náramok nosili úplne celý deň a využívali sme všetky jeho funkcie vrátane notifikácií či merania tepu, vydržal dva celé dni. Pri sporadickom využívaní iba na športovanie bude výdrž omnoho vyššia. Napríklad 3-hodinová prechádzka si vypýtala asi 10 % energie.

Nabíjanie prebieha pomocou špeciálnej kolísky, Gear Fit 2 teda nemá univerzálny konektor. Náramok v kolíske drží za pomoci magnetov a môže počas nabíjania zobrazovať aktuálny čas. Výhodou je, že nabíjanie je veľmi rýchle – my sme napríklad kolísku pripojili k rýchlej nabíjačke od Samsungu Galaxy S7 a za 10 minút nabíjania sme z úplného vybitia pridali asi 30 % energie – to je pritom dostatočné aj na dlhší bežecký tréning.

Jednoduché a intuitívne ovládanie

Pochvalu si výrobca zaslúži za veľmi slušnú logiku ovládania – používajú sa iba pohyby do strán a dve hardvérové tlačidlá na boku. Po pár minútach skúšania a omylov sa s prostredím bez problémov skamarátite. Samsung Gear Fit 2 nedokáže fungovať úplne samostatne, resp. bez smartfónu nie je možné využiť všetky jeho funkcie. Potrebné je vlastniť zariadenie s operačným systémom Android vo verzii 4.4 alebo novšej. Pre zariadenia od Apple či so systémom Windows určený nie je.

Je potrebné mať nainštalovanú aplikáciu Samsung Gear, ktoré je štandardnou súčasťou novších smartfónov juhokórejského výrobcu a dá sa stiahnuť aj z obchodu s aplikáciami. Prvé spojenie je otázkou niekoľkých kliknutí, na šestkových Androidoch je potrebné náramku udeliť pomerne veľa povolení napríklad pre prístup k správam alebo kontaktom.

To je úplne logické, lebo jednou z hlavných vlastností náramku je zobrazovanie notifikácií – napríklad o hovoroch, správach, mailoch či záznamoch z kalendára. Priamo z náramku nie je možné telefonovať ani odpisovať na správy (vyberať sa dá jedine z prednastavených odpovedí), avšak jednotlivé maily si napríklad možno prečítať. Celý systém je nastavený tak, že pokiaľ vám napríklad zavibruje prijatie nového mailu, po otočení zápästia tak, aby ste sa na náramok pozreli, sa automaticky mail otvorí.

Radosť s ním trénovať

Z pohľadu športového tréningu sa dá nastaviť beh, chôdza, cyklistika, turistika, rôzne tipy trenažérov, či drepy alebo výpady. Naša skúsenosť však hovorí, že niektoré údaje treba brať s väčšou rezervou. Keď som dva dni za sebou trénoval na rovnakom okruhu na Kolibe, údaje o prebehnutej vzdialenosti sa líšili o približne 5%.V jednom prípade mi dokonca zapípalo tempo 4:30 minúty na kilometer, a to v pomerne členitom profile trate. Bol by som naozaj rád, ak by to tak bolo, ale úprimne- bolo to celkom vylúčené, mohol som bežať tempom okolo 5:30. Náramku nemusíte hovoriť, čo idete robiť a spúšťať nejakú aplikáciu. On skrátka sleduje, čo robíte a monitoruje to na pozadí. Dokáže monitorovať spánok a počítať spálené kalórie. Pri spánku pravdepodobne na základe priebehu pulzovej frekvencie rozlišuje medzi ľahkým a hlbokým spánkom. Ľahko tak získate prehľad o efektivite a účinnosti vášho spánku. Náramok vám počíta denný počet krokov a ponúka zaujímavé štatistiky pri vyhodnocovaní nielen tohto parametra. Napríklad vás upozorní na dlhšie obdobie bez pohybovej aktivity, alebo vás naopak pochváli za usilovnosť a neskôr vás vyzve zopakovať výkon. Rovnako je možné cez Gear Fit 2 sledovať príjem kalórií a tekutín – pokiaľ patríte medzi technologických masochistov, viete tam zapisovať každé jedlo. Iným vystačí iba počítadlo vypitých káv či pohárov vody. Okrem toho vie náramok automaticky monitorovať váš srdcový tep, či v pokoji, pri športovej aktivite alebo počas spánku.

Dobrý pomer medzi cenou a kvalitou

Všetky aplikácie sa prenášajú do aplikácie Gear v smartfóne, v ktorej si ich je možné prehliadať. Rovnako je možné z telefónu uskutočňovať väčšinu nastavení náramku. Počas cvičenia ale nie je nevyhnutné mať smartfón so sebou. Všetky dáta vie zaznamenávať aj sám s tým, že sa do telefónu prenesú po návrate domov. Pamäť náramku je možné využiť na prenesenie hudby v najpoužívanejších zvukových formátoch. Pokiaľ si potom k nemu pripojíte Bluetooth slúchadlá, viete ísť trénovať s hudbou aj bez potreby použitia samostatného prehrávača. Výhodou je, že do náramku si je možné doinštalovávať aj ďalšie aplikácie. Samsung napríklad sľúbil podporu pre offline prehrávanie skladieb zo Spotify.

Samsung Gear Fit 2 už je v predaji za asi 190 eur. To je prekvapivo triezva cena – nie je to síce zďaleka najlacnejší náramok na trhu, avšak vzhľadom na množstvo funkcií a najmä komplexnosť celého systému túto sumu považujeme za primeranú. A zle nevychádza ani pri porovnaní s konkurentmi. Jeho priamy rival Microsoft Band 2 sa síce u nás oficiálne nepredáva, avšak niekoľko internetových obchodov ho ponúka; a stojí vyše 250 eur. Drahšie sú aj hodinky Vivoactive HR od Garminu.

V skratke

Náramok Samsung Gear Fit 2

Dôležité prednosti

Užitočné funkcie nielen pre športový tréning
Malé rozmery a nízka hmotnosť
Zakrivený displej
Slušná výdrž batérie
Jednoduché ovládanie
Automatické sledovanie aktivity

Hlavné nedostatky

Chýba automatická regulácia podsvietenia displeja
Otázna presnosť niektorých reportovaných údajov
Nemá univerzálny nabíjací konektor

Cena: 190 €

 

Bezdrôtové slúchadlá Samsung Gear IconX

Spoločnosť Samsung v týchto dňoch štartuje predaj bezdrôtových slúchadiel Gear IconX. Manipulácia so slúchadlami Gear IconX priamo počas športovej aktivity nevyžaduje, aby mal používateľ pri sebe smartfón. 4 GB vnútorná pamäť totiž poskytuje dostatok priestoru až na 1000 skladieb. Majitelia slúchadiel Gear IconX sa tak už nemusia obávať, že im pri cyklistike či korčuľovaní smartfón vypadne z vrecka. Vnútorná pamäť pojme až 1 000 skladieb vo formáte MP3, playlist sa ovláda dotykom alebo pohybom prsta po vonkajšej plôške slúchadla.

Nosenie slúchadiel je jednoduché, bezpečné a pohodlné vďaka trom rôznym veľkostiam ušných nástavcov a trom typom vonkajšieho prevedenia. Slúchadlá je možné aktivovať jednoduchým vložením do uší. Naša skúsenosť potvrdzuje informácie od výrobcu. Na „zoznámenie sa“ s touto technickou vychytávkou vám úplne postačia jeden dva tréningy. Slúchadlá v ušiach dobre držia, nehrozí ich vypadnutie. Ovládanie je intuitívne, playlist sa ovláda jednoduchým dotykom prsta po vonkajšej plôške slúchadla. Spočiatku bola pre mna celkom výzva  trafiť počas behu prstom do pomerne malej plôšky slúchadla, prípade po nom dokonca potiahnuť prstom. Ale časom som získal potrebnú rutinu.

Slúchadlá umožňujú sledovanie dát o kondícii, ako je vzdialenosť, rýchlosť, doba trvania, srdcová frekvencia a spálené kalórie, to všetko prostredníctvom jednoduchej synchronizácia s aplikáciou S Health. Slúchadlá Gear IconX sú na slovenskom trhu k dispozícii od začiatku júla za 219 € s DPH v čiernej, bielej a modrej farbe.

V skratke

Slúchadlá Gear IconX

Dôležité prednosti

Skvelá kvalita zvuku
Ergonomické rozmery a nízka hmotnosť
Diagnostické funkcie
Slušná výdrž batérie

Hlavné nedostatky

Treba si zvyknúť na ovládanie, predovšetkým počas behu
Vyššia cena, ale adekvátna výnimočnej kvalite

Cena: 219 €

 

01 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 02 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava 03 - Modified: 2024-04-10 10:02:48 - Feat.: - Title: Výživové odporúčania majú za cieľ čo najlepšie pokryť potrebu väčšiny populácie 04 - Modified: 2024-04-10 09:56:59 - Feat.: - Title: Blížiaci sa 76. ročník TIPOS Národného behu Devín – Bratislava bude atakovať popandemický účastnícky rekord 05 - Modified: 2024-04-08 13:30:23 - Feat.: - Title: V maratóne na ČSOB BAM triumfy Poliaka Koseka a Chorvátky Šustičovej, Rusina obhájil polmaratónsky titul majstra SR
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
16. apríl 2024 08:46