StoryEditor

Noční bežci s hudbou a pamiatkami v pätách si beh Košicami tradične užívali

05.09.2016, 20:33

Košice Night Run 2016 aj tento rok potvrdil dôležité miesto na bežeckej mape. Piaty ročník prilákal takmer 1700 bežcov, na štarte nechýbali ani deti, ktoré odbehli jeden okruh. Povestná atmosféra, ktorá k nočnému behu patrí, dotvárala dokonalú kulisu na trati dlhej 10 km.

Košický Nočný Beh si užívali bežci a návštevníci z celého Slovenska i zahraničia. Hudobné pódiá, ktorých bolo oproti doterajším ročníkom oveľa viac, bežcov burcovali k lepším výkonom, rovnako prebrali fanúšikov popri trati.

Víťazi z Kene, špeciálna cena pre Košičana Jozefa Urbana  

Večernú osvetlenú trať ovládli noční bežci po dvadsiatej, na štart sa postavili po rozcvičke. Medailu z podujatia v originálnom dizajne si odniesli všetci bežci, ktorí dobehli do cieľa. Niektorí však predsa len boli na najvyšších priečkach.

Prvým v mužskej kategórii sa stal Keňan Melly Edwin Cheruiyot s časom 0:31:41. V tesnom závese za ním dobehol Keňan Komon Moses Masai. Treticu víťazov dotvára ich krajan Joel Maina Mwangi.

Prvým Slovákom v cieli bol  Košičan Jozef Urban s časom 0:31:51, ktorý si beh užíval a ku Košickému Nočnému Behu neodmysliteľne patrí: „Minulý rok som bežal rýchlejšie ako Keňania, ale trať bola trochu iná. Večerné behy mám veľmi rád, je tu super atmosféra, som rád, že som bol zdravý a mohol tu byť. Rád prídem aj o rok.“ Práve Jozefovi Urbanovi venovali organizátori aj špeciálnu cenu.

Spomedzi dám finišovala ako prvá Flavious Teresa Kwamboka. Trasu odbehla s časom 0:35.33. So stratou menej ako jednej minúty dobehla jej tímová kolegyňa Gladys Jepkurui Biwott. Prvou Slovenkou v cieli sa stala východniarka Lívia Krajňáková s časom 0:41:32. Trať si užívala: „...behalo sa mi výborne, trať, načasovanie behu aj organizácia a atmosféra boli super. Nie som Košičanka, pochádzam z Bardejova, no Košice sú krásne mesto, to všetci vieme.“O desať sekúnd za ňou dobehla Košičanka Beáta Seligová, čas 0:42:32.

Najrýchlejším tímom bol BENEDEK s časom 0:31.41 (MELLY Edwin Cheruiyot KOMON Moses Masai MWANGI Joel Maina, KWAMBOKA Flavious Teresa, BIWOTT Gladys Jepkurui)

Na trati nechýbali ani deti

Európske mesto športu 2016 dáva priestor všetkým. Do behu sa tradične zapojili aj deti z košických základných škôl – spomedzi chlapcov na trase 5 kilometrov zvíťazil s časom pod 30 minút Samuel Závacký (ZŠ Postupimská). Z tej istej školy skončil na druhom mieste Rastislav Slivka. Trojicu víťazov uzatvára Matúš Fábry zo ZŠ Trebišovskej.  

Košický Nočný Beh si užili aj dievčatá.  Abovská základná škola môže byť hrdá na svoju žiačku, Alexandru Iglodyovú, ktorá ako prvá preťala pomyselnú pásku s časom 31 minút, celkovo však na pódiu stála už tretíkrát, keďže sa pravidelne zapája do Košice Night Run. Za ňou nasledovala Natália Hunčárová zo Základnej školy Postupimská. Na treťom mieste skončila Sofia Papajová (ZŠ
Postupimská).

Trať, ktorá sa klasifikuje do kategórie 10K, viedla aj tento rok primárne historickým centrom Košíc. „Piaty ročník je úspešne za nami, užili si ho ako bežci, tak aj všetci, čo prišli povzbudzovať, organizačne to prebehlo bez komplikácií, čo je najdôležitejšie. Tešíme sa, že sme opäť potvrdili, že nočný beh do Košíc jednoducho patrí, určite môžem potvrdiť, že sa stretneme aj o rok,“ prezradil hlavný organizátor podujatia Marek Petráš z Rádia Košice.

Najlepšia fotka vás vezme až do Bangkoku

Organizátori nič nenechali na náhodu, ani tento rok nechýbalo prekvapenie. Bežci i fanúšikovia mapovali Košický Nočný Beh svojimi fotkami, videami, postrehmi počas celého večera. Najlepšia fotografia uverejnená na TV KOŠICE, prípadne Instagrame #knr2016, získava od Letiska Košice dve spiatočné letenky do Bangkoku.

Organizátorom podujatia KOŠICE NIGHT RUN je a bude Rádio Košice, ktoré v roku 2016 pripravilo okrem iného aj beh po dráhe košického letiska – RUNWAY RUN, ktorý si bežci na Slovensku užili vôbec prvýkrát, a to ešte v apríli.

 

01 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 02 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 03 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 04 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 05 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 11:14