StoryEditor

Neviete, kam si dáte mobil počas behu? Poradíme vám, aké máte možnosti

03.11.2016, 21:33

Bez mobilného telefónu nedáte ani ranu, ale stále neviete, kam ho umiestniť pri behaní? Prečítajte si, aké sú najpoužívanejšie možnosti, aké riziká môžu predstavovať a kde by ste mali mobil nosiť, aby ste si zbytočne neublížili.

Zásadný problém predstavujú rozmery dnešných mobilov, aj tie najmenšie inteligentné prístroje s dotykovým displejom sú často príliš veľké na to, aby sa dali umiestniť do vreciek bežeckého oblečenia. Ani nehovoriac o phabletoch, ktorých uhlopriečka prekračuje 15 centimetrov.

Jedným z variantov je zaobstarať starý dobrý tlačidlový telefón, ktorý vás vyjde na pár eur a bude tak ľahký a malý, že nebude problém umiestniť ho do zadnej kapsičky elasťákov alebo predných vreciek bežeckej bundy.

Nie každému však toto riešenie vyhovuje, preto sa poďme pozrieť na to, aké máme možnosti pri uložení klasických inteligentných mobilných telefónoch o rozmere štyri až šesť palcov. Zďaleka nie všetky miesta sú pre uschovanie mobilného telefónu vhodné a niektoré z nich dokonca predstavujú výrazné zdravotné riziká. Vzhľadom k tomu sa budeme venovať nielen vhodným možnostiam, ale aj tým, ktorým by ste sa mali za každú cenu vyhnúť.

V kompresnej podkolienke

Jedným z miest, kam by ste svoj mobilný telefón rozhodne umiestňovať nemali, sú kompresné podkolienky. Zastrčiť telefón za jej horný lem sa síce môže na prvý pohľad zdať ako super nápad, ale v skutočnosti si tým tvoríte veľa problémov.

Každé kvalitné kompresné podkolienky sú totiž presne tvarované na váš obvod lýtka a v momente, keď pod ne umiestnite ešte mobilný telefón, môže dôjsť k zaškrteniu dolnej končatiny a veľmi nepríjemným otlakom. Ďalšie negatívum má na svedomí hmotnosť telefónu, ktorá výrazne ovplyvní zapojenie jednotlivých svalov na ľavej a pravej strane.

V dlani

V žiadnom prípade neodporúčam ani držať telefón v dlani. V tomto prípade síce nehrozí žiadne zaškrtenie krvného obehu alebo zaparenie telefónu potom, ale veľmi nebezpečné je asymetrické zaťaženie hornej polovice tela.

Hmotnosť dnešných telefónov sa pohybuje medzi sto a dvesto gramami. To sa na prvý pohľad môže zdať ako zanedbateľná hodnota, ale vzhľadom k tomu, že ruka s telefónom funguje ako kyvadlo, bude aj týchto pár gramov stačiť na to, aby ste si zarobili na nepríjemnú dysbalanciu.

Puzdro na paži

O niečo menšie zlo predstavuje puzdro na paži. To dnes patrí medzi najpoužívanejšie a najobľúbenejšie varianty uloženia mobilného telefónu. Vzhľadom k polohe vyššie smerom k ramenám nie je vplyv jednostranného zaťaženia tak veľký ako v prípade nosenia telefónu v ruke, ale aj tak vám radíme puzdro skôr nepoužívať.

Ak použijete puzdro na paži raz za čas, bude negatívny dopad úplne minimálny, ale v prípade, že s týmto doplnkom beháte neustále, je riziko vzniku dysbalancií veľmi vysoké.

Ľadvinka

Posledným variantom je ľadvinka. Ako jediná nepredstavuje žiadne zdravotné riziká, pretože hmotnosť telefónu je v osi ťažiska a nijako neovplyvňuje váš beh. Ani použitie ľadvinky však nie je bezproblémové, nie každému tento doplnok vyhovuje a u rozmernejších telefónov môže byť zložité nájsť ľadvinku s dostatočne priestrannými vreckami.

Zaujímavú možnosť predstavujú ľadvinky typu Flipbelt alebo Nathan Hipster, ktoré sú z pružnej textílie a na prvý pohľad sa podobajú tenkým obličkovým pásom. Celá konštrukcia je veľmi pružná a postráda suché zipsy alebo tvrdé pracky.

Vďaka tomu vás tento typ ľadvinky nebude škrtiť ani nijako obmedzovať v oblasti brucha. Najdôležitejšia je však prítomnosť priestranných vreciek po celom obvode, ktoré sú dostatočne veľké, aby sa do nich zmestili aj najväčšie mobilné telefóny a pár ďalších drobností navyše.

Okrem týchto pružných ľadviniek sa dajú použiť aj klasické bežecké ľadvinky. Odporúčam sa obzerať po trailových značkách ako napríklad Salomon, Inova-8 alebo Ultraspire. Tie totiž kladú veľky dôraz na úložný priestor, takže sa do nich bez problémov zmestia aj väčšie telefóny. Pri cestných orientovaných značkách ako Camelbak alebo Fuelbelt totiž budete mať s päťpalcovým displejom smolu.

Starosti však nekončia ani v momente, keď sa vám podarí nájsť ľadvinku, do ktorej sa zmestí váš telefón a ktorá vám bude perfektne sedieť. Zostáva totiž vyriešiť problém v podobe vysokej vlhkosti a potu, ktorý by mohol váš telefón poškodiť.

V tomto smere bohužiaľ existuje len obmedzené množstvo riešení. U niektorých telefónov sa dajú zohnať špeciálne vodeodolné dotykové puzdra, ale tie sú spravidla veľmi drahé a ešte zväčšia už tak veľké rozmery telefónu.

Lacnejší variant predstavuje odolné, ideálne uzamykateľné igelitové vrecko, ktoré sa pri väčšine displejov dá bez problémov ovládať a do ktorého váš telefón pred každým behom zabalíte.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
17. apríl 2024 19:59