StoryEditor

Neveril som, že môžem vyhrať. Je to veľké zadosťučinenie, tvrdí Športovec roka Matej Tóth

22.12.2016, 21:47
Autor:
TASRTASR

Matej Tóth do poslednej chvíle neveril, že v tohtoročnom súboji o Športovca roka zdolá svetové esá svojich odvetví Petra Sagana a Dominiku Cibulkovú.

Premiérový triumf v tradičnej ankete síce bude musieť rozdýchať, teší ho však fakt, že olympijské zlato má v očiach novinárov stále najvyššiu cenu. Hoci ho štvrtkové prvenstvo katapultovalo až na absolútny kariérny vrchol, motivácia do ďalšej práce mu nechýba.

"Neveril som, že môžem vyhrať"

Rok 2016 bol z hľadiska slovenských športových úspechov mimoriadne prajný. Na olympijských hrách v Riu de Janeiro naštartovali zlatú žatvu deblkanoisti Ladislav a Peter Škantárovci, pokračoval Tóth a v závere sezóny sa k nim pridali obhajca titulu majstra sveta Peter Sagan ako aj víťazka tenisových MS WTA Tour Dominika Cibulková.

Tóth si v obrovskej konkurencii veľa šancí na víťazstvo nedával. "Neveril som, že môžem vyhrať. Budem to ešte musieť predýchať, no je to skvelé. Niektorí mi naznačovali, že by to v tejto ankete mohlo dopadnúť ako na olympiáde. Teším sa zo svojho osobného hľadiska, keďže ako športovec roka sa zapíšem do histórie. Na druhej strane som rád, že olympiáda má stále kredit najdôležitejšieho podujatia. Je mi k srdcu najbližšia, vyhral som ju, a preto sa veľmi teším. Určite bude spokojná aj moja rodina, ktorá prežívala vyhlásenie ankety oveľa viac ako ja," povedal Tóth.

Charizmatický chodec ovládol na olympiáde kráľovskú päťdesiatku, pred dvomi týždňami sa stal piatykrát Atlétom roka a predvianočné obdobie mu spríjemnila aj anketa o kráľa slovenského športu za rok 2016. Tvrdou pracou a postupnými krokmi sa Tóth prepracoval až na vrchol.

"Toto je krásne vyvrcholenie olympijského cyklu, ktorý sa pre mňa postupne zlepšoval. Anketa je zrkadlom toho, ako som sa prepracoval z ôsmeho miesta cez šieste až na vlaňajšie druhé. Tento rok je to samotný vrchol. Pevne verím, že som ešte neskončil a úspechy budú pribúdať," dodal.

"Sagan je najúspešnejší športovec na Slovensku"

Tridsaťtriročný reprezentant zdolal okrem Sagana či Cibulkovej aj olympijských víťazov Ladislava a Petra Škantárovcov. Plne si uvedomuje zvučnosť mien, ktoré v ankete Klubu športových redaktorov SSN skončili za ním.

Svoje víťazstvo zároveň považuje za mierny šok. "Chcel by som sa poďakovať všetkým novinárom, hlasujúcim, že sa takto rozhodli. Podľa mňa je to obrovské prekvapenie, zdolal som športovcov zo silných odvetví, akými sú tenis a cyklistika. Je to niečo výnimočné. Pre atletiku je to obrovský úspech, som prvý atlét v histórii, ktorému sa podarilo stať športovcom roka. Beriem to ako zadosťučinenie aj záväzok do budúcna," avizoval Tóth.

V ankete mal každý svojho favorita, čo si chodecký šampión uvedomuje. "Pevne verím, že výsledky národ nerozdelia. Všetkých chcem ubezpečiť, že v súčasnosti považujem Petra Sagana za najúspešnejšieho a najpopulárnejšieho športovca na Slovensku. Nechcem, aby panovala medzi nami rivalita, že som ho zdolal. Držím mu palce ako aj všetkým ostatným športovcom a celému Slovensku prajem množstvo takých športových úspechov, ako sme mali tento rok."

Tótha obrovský úspech nielen teší, ale aj zaväzuje. Hoci v roku 2016 dosiahol maximum, aj v budúcej sezóne má ciele jasne stanovené. Vďaka úspechom má motiváciu ďalej športovať a posúvať osobné hranice na vyššie úrovne. "Kým ma bude šport baviť, napĺňať a bude to mne i môjmu okoliu prinášať radosť, budem športovať ďalej. Motivácia mi nechýba," dodal Tóth.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 01:31