StoryEditor

PUTALOVÚ ČAKÁ PRED OSEMSTOVKÁRSKOU PREMIÉROU JUHOAFRICKÁ DRINA, LOPUCHOVSKÝ SA TEŠÍ NA MUŠKÁRENIE

18.03.2018, 08:43
Rozhovor s našou úspešnou atlétkou a jej trénerom od Gabriela Bogdányiho. Len pred dvoma týždňami semifinálovou štvorstovkou na halových MS v Birminghame uzavrela zimnú sezónu a už sa naplno vrhal do prípravy na letnú. Iveta Putalová je od piatka na šesťtýždňovom sústredení v Juhoafrickej republike.

„Najprv budeme desať dní naberať kondičku vo vyše dvojtisícovej nadmorskej výške v Dullstroome, a potom sa presunieme do Potchefstroomu, kde ostaneme až do 20. apríla,“ informoval Putalovej kouč Marcel Lopuchovský.

V mestečku východne od svetoznámeho Krugerovho národného parku, v ktorom sa nachádza najvyššie položená vlaková stanica v JAR vo výške 2077 m nad morom, bude naša štvorstovkárska halová rekordérka bývať ešte o 130 m vyššie. Na tréningy však bude schádzať do nižších výšok na približne 30 km vzdialený štadión s trávnatým povrchom.

„Na sústredenie do Juhoafrickej republiky sa teším, ale budem úprimná – na prvých desať dní v Dullstroome ani veľmi nie. Viem, že čo ma tam čaká – poriadna zaberačka,“ vravela s úsmevom Iveta Putalová.

Do Dullstroomu sa však veľmi tešil tréner Lopuchovský. Aj preto, lebo vlani si vyskúšal rybačku formou muškárenia a prišiel jej na chuť. Potrebný výstroj si vo voľných chvíľach mieni požičať aj teraz. „Mňa veru – na rozdiel od trénera – takáto zábavka vôbec neláka,“ podotkla Putalová s úsmevom na perách.

Po halovej sezóne, v ktorej na birminghamskom svetovom šampionáte skončila 15. a krátko pred ním posunula slovenský rekord na mítingu v Toruni na métu 52,62 sekundy, nemala veľa času na relax.

„Fyzicky som  si oddýchla, ale psychicky ani nie, keďže som absolvovala až päť skúšok,“ tvrdila študentka 5. ročníka odboru sociálna práca na VŠ zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Bratislave. „Tri som úspešne zložila, na výsledky z dvoch ešte stále čakám. Pôvodne som mala absolvovať rehabilitačný pobyt na Lešti, ale pre študijné povinnosti som zmenila plány. Od návratu z halových MS som stihla jedine výlet s dobrou kamarátkou v Karpatoch.“

Účasťou v birminghamskom semifinále splnila Putalová svoj základný plán, no ešte aj dva týždne po šampionáte je zjavné, že túžila dosiahnuť oveľa lepšie umiestenie. Stále je zdravo nahnevaná, že tajný plán sa nepodarilo zrealizovať, hoci v III. semifinálovom behu sa núkala šanca na lepší výsledok ako nepostupové 5. miesto.

„Všetko nasvedčovalo tomu, že by som mohla zabojovať o druhú postupovú priečku. Fyzicky som sa cítila na rekordný výkon,“ povzdychla si 29-ročná štvorstovkárka banskobystrickej Dukly. „V celej sezóne sa mi behalo dobre, v cieli som málokedy cítila únavu, no okrem Torune som sa pod 53 sekúnd nedostala. Ešteže tam som zabehla slovenský rekord, čo ma upokojilo, lebo inak by som sa trápila tým, že už asi stagnujem.“

Aj kouč Marcel Lopuchovský je presvedčený, že jeho zverenka mala v zime na viac, ako predviedla. „Napríklad v porovnaní s halovými ME v Prahe pred tromi rokmi teraz v Birminghame Iveta priveľa premýšľala. Ako keby sa bála ísť do súbojov z obavy, že zakopne a spadne. Zle sa zaradila, no a v hale s dlhými zákrutami a krátkymi rovinkami nebolo toľko priestoru predbiehať sa bez toho, aby nabehala metre navyše,“vysvetľoval tréner.

Putalová absolvovala v halovej sezóne 2018 sedem štvorstoviek. Začala 27. januára 5. miestom na mítingu vo Viedni (53,14), končila o 34 dní neskôr na MS v Birminghame tiež 5. miestom v treťom semifinálovom behu (53,46). Zvíťazila na mítingoch v nemeckom Chemnitzi a španielskom Sabadelle, vo francúzskom Mondeville skončila druhá. Priemer jej časov na 400 m v hale 2018 bol 53,39 sekundy.

Letnú sezónu však s najväčšou pravdepodobnosťou nezačne štvorstovkou, ale dvojnásobnou dištanciou. O nej sympatická atlétka hovorí vždy vtedy, keď je nespokojná so svojím umiestením či výkonom. Tému „Osemstovka“ oživila aj po birminghamskom semifinále.

„V Národnom športovom centre v Bratislave, ktorého bola Iveta dlhé roky členka, nám vyšli v ústrety a spravili sme si testy. Výsledky boli jednoznačné – je na tom dobre silovo i aeróbne. Preto letnú sezónu začneme osemstovkou, črtá sa nám možnosť štartu 20. mája na pretekoch v nemeckom Rehlingene,“prezradil Marcel Lopuchovský.

01 - Modified: 2022-02-01 09:24:45 - Feat.: - Title: Ako dýchať pri rôznych bežeckých výkonoch? 02 - Modified: 2022-02-16 12:43:06 - Feat.: - Title: Prečo pri behu lapám po vzduchu? 03 - Modified: 2021-05-11 08:10:23 - Feat.: - Title: Beh počas tehotenstva a po pôrode 04 - Modified: 2021-03-21 15:51:07 - Feat.: - Title: Nebuď z toho jeleň, Behaj lesmi! Populárna séria sa bude konať aj vo Veľkej Fatre 05 - Modified: 2022-02-07 08:55:25 - Feat.: - Title: Význam dlhých behov
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
18. apríl 2024 05:49