StoryEditor

Legislatíva nestačí na ekonomiku

12.02.2002, 23:00

Za najväčší úspech rezortu spravodlivosti považuje jeho šéf Ján Čarnogurský prijatie zákona o sudcoch a prísediacich, ktorý výrazne zlepšil materiálne postavenie sudcov. Zlepšilo sa aj technické vybavenie súdov. HN to potvrdila nemenovaná sudkyňa krajského súdu v Bratislave. Nepodarilo sa odstrániť dvojkoľajnosť v trestnej politike štátu, danú ústavným postavením prokuratúry. Minister spravodlivosti to považuje za jednu z dvoch nesplnených úloh vyplývajúcich z Programového vyhlásenia vlády. Ďalšou je neprispôsobenie sídiel okresných súdov novozriadeným okresom. Totiž v roku 1996 vzniklo 41 nových okresov, ale pribudlo len 13 okresných súdov. Rezort spravodlivosti navrhol zrušiť 10 okresných súdov a štyri krajské súdy. Malo sa tak ušetriť ročne najmenej 100 mil. Sk a skvalitniť rozhodovanie, lebo súdy s počtom sudcov päť a menej sa často stávajú nefunkčné. SDK však nesúhlasila s redukciou súdov v tomto volebnom období.
Podarilo sa prijať pomerne významné novely Obchodného zákonníka a Občianskeho súdneho poriadku, ktoré nadobudli účinnosť od začiatku roku 2002. Mali by pomôcť podnikateľskej verejnosti v urýchlení rozhodovania obchodných sporov a pri ochrane postavenia minoritných akcionárov, spoločníkov a v zlepšení informovanosti verejnosti o hospodárení spoločností. Občiansky zákonník bol inovovaný iba v siedmej hlave o nájomnej zmluve s cieľom rozbehnúť výstavbu nájomných bytov. Vypracovanie nového občianskeho kódexu je v etape pripomienkovania vecného zámeru, takže počas mandátu tejto vlády sa nestihne vypracovať jeho paragrafová podoba. Pripravuje sa zásadná zmena záložného práva, ktorou by sa mohlo rozbehnúť úverovanie menších podnikateľských subjektov. Paragrafová podoba ešte nie je k dispozícii.
Na otázku HN, či sa začalo s reformou správneho práva, J. Čarnogurský odpovedal: "Treba premyslieť, čo zmeniť v predpisoch upravujúcich správne konanie. Ak by sa napr. ustanovilo, že súdy môžu preskúmať stavebné rozhodnutie, riskujeme, že stavebné konanie by trvalo napr. päť rokov. Koncom marca sa má do vlády predložiť novela Občianskeho súdneho poriadku v časti upravujúcej správne súdnictvo." Zásadné zmeny konkurzného práva boli prijaté nedávno, treba, aby sa odskúšali v praxi. Aj preto sa ráta až koncom roka s ukončením rekodifikácie zákona o konkurze a vyrovnaní. Hoci úplne nový Trestný zákon a Trestný poriadok budú hotové koncom marca, vzhľadom na zdĺhavé pripomienkové konanie J. Čarnogurský predpokladá, že parlament v tomto zložení ho už nebude prerokúvať. Preto sa majú uskutočniť politické rokovania s relevantnými politickými stranami, kde ministerstvo bude presadzovať, aby rekodifikácia stratila politický charakter a zostala jej vecná podstata a mohla tak byť prijatá NR SR v novom zložení.
Ministerstvo teraz pripravuje rýchlu novelu Trestného poriadku. V nej by sa prípravné konanie pri menej závažných trestných činoch mohlo skrátiť pri splnení určitých predpokladov (horná hranica trestnej sadzby do 3 rokov). Ešte v tomto volebnom období mieni rezort pripraviť zákon o špeciálnom prokurátorovi, ktorý by vyšetroval výlučne trestné činy korupcie.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 02:03