StoryEditor

Krátke správy

11.11.2004, 23:00

GE Capital Bank zvýšila v Česku za tri štvrťroky čistý zisk o 18 % na 1,4 miliardy Kč, čo je v prepočte asi 1,767 miliardy Sk. Bilančná suma siedmej najväčšej banky na českom trhu vzrástla o 1,3 miliardy Kč na 57,4 miliardy Kč. Hospodárske výsledky podľa amerických účtovných štandardov, ktoré sú porovnateľné s medzinárodnými postupmi, banka zverejnila v stredu. Významný vplyv na rast zisku mal podľa generálneho riaditeľa Gerarda Ryana rast pôžičiek, a to najmä spotrebiteľských úverov a hypoték, ale tiež úverov pre malé stredné firmy. (TASR)

Návrhy Európskej komisie na úpravy v Pakte stability a rastu EÚ obsahujú "celý rad rozumných námetov", ale niektoré z nich treba predsa len posudzovať kriticky. Tento názor vyslovil na Medzinárodnom a hospodárskom fóre vo Viedni člen vedenia Rakúskej národnej banky (RNB) Peter Zöllner a dodal, "že k oslabeniu paktu nesmie dôjsť nejakými úskočnými manévrami". Rakúska centrálna banka je presvedčená o tom, že Pakt stability a rastu EÚ je aj naďalej nenahraditeľnou súčasťou architektúry stability európskej hospodárskej a menovej únie. RNB považuje za problematické návrhy o spružnení paktu. Zöllner uviedol, že menová únia s mnohými členmi potrebuje jasné, transparentné a pre všetky štáty rovnaké predpisy na dosiahnutie zdravých štátnych rozpočtov. (TASR)

Medziročná miera inflácie v Maďarsku v októbri dosiahla 6,3 %. Informoval o tom vo štvrtok národný štatistický úrad. Ročná miera inflácie bola v októbri najnižšia v tomto roku, pričom inflácia vyvrcholila v máji na úrovni 7,6 %. Za desať mesiacov tohto roka spotrebiteľské ceny medziročne vzrástli o 7 %. Maďarské ministerstvo financií odhaduje, že miera inflácie do konca tohto roka klesne pod 6 % a do decembra 2008 sa zníži pod 3 %. Maďarská centrálna banka, ktorá má najvyššie úrokové sadzby v Európskej únii na úrovni 10,5 %, zdôvodňuje ich vysokú úroveň práve obavami zo zvyšovania inflácie. Napriek problémom s rovnováhou sa maďarská ekonomika v prvých dvoch kvartáloch 2004 posilnila o 4 % a vláda plánuje 4-percentný hospodársky rast aj v budúcom roku. (SITA)

Komerční banka (KB) získa na základe zmluvy s Európskou bankou pre obnovu a rozvoj (EBOR) úverovú linku na podporu malého a stredného podnikania v ČR vo výške 20 mil. eur. Úverová linka má splatnosť sedem rokov. Informovala o tom hovorkyňa KB Marie Petrovová. Podľa námestníka výkonného riaditeľa pre marketing KB Petra Slabého predstavuje úverová linka pre banku významnú podporu v oblasti financovania malého a stredného podnikania. "V súčasnosti pripravujeme nový úverový produkt využívajúci túto úverovú linku, ktorý uvedieme na trh začiatkom budúceho roku," povedal Slabý. KB dostane tiež od Európskej komisie finančnú a odbornú podporu v hodnote až 1 mil. eur, ktorú bude predovšetkým smerovať na školiace programy v rámci banky. Úverovú linku poskytli KB na základe programu EBOR a Európskej komisie s názvom SME Finance Facility. (SITA)

Holandská poisťovacia skupina Aegon dosiahla za tretí štvrťrok čistý zisk 448 mil. eur, čo je medziročný nárast o 3 %. Tieto údaje, ktoré spoločnosť zverejnila vo štvrtok, prekonali očakávania analytikov v priemernej výške 382,14 mil. eur. Predaj nových životných poistiek v Spojených štátoch amerických a v Kanade v sledovanom období sa medziročne zvýšil o 11 % na 222 mil. USD. Aegon, ktorý patrí k desiatim najväčším poisťovniam na svete, plánuje predaj dvoch lízingových divízií v USA, Maritime container leasing v hodnote 1,1 mld. USD a European trailer leasing v hodnote 400 mil. USD. Aegon získal obe divízie v rámci akvizície americkej finančnej spoločnosti Transamerica Finance Corporation (TFC) ešte v roku 1999 a avizovaný predaj je súčasťou plánu na očistenie spoločnosti od aktivít nesúvisiacich s jej hlavnou podnikateľskou činnosťou. Aegon podniká v oblasti životného poistenia, dôchodkového poistenia a investičných produktov. Na Slovensku pôsobí pobočka spoločnosti od júna 2003. (SITA)

Americká akciová burza v stredu nezaznamenala veľké posuny. Väčší prepad dole zaznamenal len technologický sektor, ktorý sa oslabil po nepriaznivých hospodárskych výsledkoch firmy Cisco Systems. Federálny rezervný systém (Fed) v stredu zvýšil úroky o štvrť percentuálneho bodu na 2,00 % a naznačil, že ďalšie zvýšenie rovnakej hodnoty môžu ekonómovia očakávať aj v nasledujúcom mesiaci. Bluechipsový index Dow Jones klesol o 0,89 bodu alebo o 0,01 % na 10 385,48 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 sa oslabil o 1,17 bodu alebo o 0,10 % na 1 162,91 bodu. Technologický index Nasdaq klesol o 8,77 bodu alebo o 0,43 % na 2 034,56 bodu. Hlbšiemu poklesu indexu Dow zabránil výrobca liekov Merck & Co. Inc., ktorého akcie vzrástli o 1,6 % alebo o 41 centov na 26,41 USD, čo je v prepočte asi 809 SKK. Japonská spoločnosť Ono Pharmaceuticals Co. totiž poskytla Mercku právo na vývin jedného svojho lieku a na jeho distribúciu na svetové trhy okrem Japonska, Kórejskej republiky a Taiwanu. (TASR)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 00:44