StoryEditor

Durban privítal účastníkov summitu afrických štátov

06.06.2002, 00:00

V africkom Durbane sa včera začalo trojdňové stretnutie vedúcich predstaviteľov afrických štátov, ich zahraničných partnerov, zástupcov obchodných kruhov a občianskych združení. Trojdňové stretnutie privíta viac než 750 účastníkov zo 48 krajín vrátane vedúceho predstaviteľa Južnej Afriky Thabo Mbekia a nigérijského prezidenta Oluseguna Obasanjoa. Viac než polovica účastníkov summitu patrí medzi vedúcich predstaviteľov najvýznamnejších firiem na svete. Stretnutie sa koná len týždeň pred summitom priemyselne najvyspelejších krajín skupiny G8, ktoré bude na budúci týždeň v Kanade. Očakávania sú veľké aj napriek tomu, že všetky rozhovory na predchádzajúcich summitoch sa obyčajne skončili neúspešne. Informovala o tom agentúra BBC.
Vedúci predstavitelia afrických krajín by sa počas trojdňových rozhovorov chceli zamerať v prvom rade na otázku rozvoja na africkom kontinente, a to v rámci programu NEPAD (Nové partnerstvo pre rozvoj Afriky -- New Partnership for Africa´s Development). "Afrika sa nachádza v štádiu, ktoré jej umožňuje vykonať radikálne zmeny a otvoriť sa medzinárodnému obchodnému spoločenstvu," uviedol Haiko Alfeld, zástupca pre Afriku vo Svetovom ekonomickom fóre. Ako zároveň dodal, práve NEPAD dáva africkým krajinám príležitosť spojiť sa so svetovým spoločenstvom v boji proti chudobe a sociálnej nerovnosti. Od summitu sa očakáva, že sa bude zaoberať hlavne takými oblasťami, ako je, napríklad, boj proti korupcii, uviedol Michael Spicer, hovorca gigantickej baníckej firmy Anglo-American. Summit sa zároveň zameria na to, ako dokáže Afrika prostredníctvom NEPAD-u zabezpečovať stabilnú vládu, mier a bezpečnosť v krajine.
Zakladajúcimi krajinami NEPAD-u sú Alžírsko, Egypt, Nigéria, Senegal a Južná Afrika. K jeho vytvoreniu došlo hlavne v dôsledku prudkého úpadku hospodárskej prosperity až v 34 afrických krajinách, ktoré sa tak zaradili medzi najmenej rozvinuté štáty na svete, pričom ešte v roku 1996 sem patrilo len 27 afrických krajín.
Rozvojová pomoc pre Afriku sa od roku 1989 až do roku 1999 znížila z 24,2 mld. USD na 14,2 mld. USD, pričom ako uviedla Organizácia Spojených národov, zahraničné investície zaznamenali pokles o 40 %. Myšlienka vytvoriť NEPAD vznikla v Afrike a je založená na nezávislých návrhoch Mbekiho, senegalského prezidenta Abdoulayea a nigérijského prezidenta Obasanjho. Vedúci predstavitelia Afriky veria, že sa im pre africký kontinent podarí získať ročné investície vo výške 64 mld. USD, ktoré by pomohli Afrike dosiahnuť priemerný ročný hospodársky rast vo výške 7 %.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 14:25