StoryEditor

Voľby do EP budú skôr previerkou vlád

07.06.2004, 00:00
Autor:
HNHNTASRTASR
Blížiace sa európske voľby by príliš nemali zmeniť rozloženie politických síl v Európskom parlamente. Najsilnejšie postavenie si udrží skupina Európskej ľudovej strany a Európskych demokratov. Vyplýva to z nového prieskumu European Policy Institute Network, podľa ktorého druhou najsilnejšou politickou frakciou ostane Strana európskych socialistov.

Blížiace sa európske voľby by príliš nemali zmeniť rozloženie politických síl v Európskom parlamente. Najsilnejšie postavenie si udrží skupina Európskej ľudovej strany a Európskych demokratov (EPP-ED). Vyplýva to z nového prieskumu European Policy Institute Network, podľa ktorého druhou najsilnejšou politickou frakciou ostane Strana európskych socialistov (PES).
Obom najsilnejším frakciám by mali pomôcť aj slovenskí voliči: prieskum odhaduje, že Slováci prispejú európskym ľudovcom piatimi poslancami z radov SDKÚ, KDH a SMK, k socialistom pôjdu zo Slovenska štyria poslanci zo strany Smer.
Podľa prieskumu si približne rovnakú silu udržia v EP aj európski liberáli, u nich je však výsledok najmenej istý. Najväčšie straty (až desať kresiel) môže zaznamenať zjednotená ľavica a oslabenie musia čakať tiež európski zelení.
Iný prieskum inštitúcie The Centre zisťoval názory voličov na Európsky parlament. Viac ako 70 percent ľudí sa vyslovilo za zrušenie štrasburského sídla EP a jeho definitívne presťahovanie do Bruselu. Podľa 68 percent opýtaných by mal mať europarlament väčšie právomoci a 73 percent ľudí má pocit, že táto jediná priamo volená európska inštitúcia nekomunikuje dostatočne s verejnosťou.
Vo väčšine členských štátov únie sa však voľby do EP v dňoch 10. až 13. júna stanú skôr hlasovaním proti súčasným vládam. Tento záver vyplýva z prieskumu, ktorý v 21 európskych krajinách realizoval Gallupov ústav pre výskum verejnej mienky. Výskumy naznačujú, že volebný debakel môžu očakávať vládnuci sociálni demokrati v Nemecku, Poľsku, vo Veľkej Británii, v Česku, Maďarsku a v Litve. Zlé výsledky vo voľbách však zrejme neobídu ani pravicové vlády vo Francúzsku, v Portugalsku Holandsku, Estónsku a na Slovensku.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 15:59