StoryEditor

Nóri kupujú Komsomoľskuju Pravdu

19.06.2002, 00:00
Nórska mediálna skupina A-pressen tento týždeň oznámila, že zaplatí za blokačný balík akcií najpredávanejších novín v Rusku Komsomolskaja Pravda najmenej 5 mil. USD. Ruský denník v súčasnosti kontroluje mediálny magnát Vladimir Potanin a jeho spoločnosť Prof-Media.

A-pressen zaplatí Prof-Medii a súkromným investorom 5 mil. USD za podiel 25 % plus 1 akcia okamžite a ďalších 2,5 mil. USD počas nasledujúcich dvoch rokoch v závislosti od hospodárskych výsledkov. "Je to pre nás dôležitý krok, ktorý nám dáva možnosť získať strategické postavenie na veľkom ruskom trhu," povedal Reidar Karlsen, riaditeľ pobočky A-pressen Russian Media.
Skupina A-pressen v súčasnosti rokuje aj o predaji podielu 25 % plus 1 akcia v druhom najväčšom ruskom športovom denníku Sovietsky Sport, ktorý od augusta minulého roku vlastní Potaninova Prof-Media. R. Karlsen však odmietol zverejniť sumu za tento podiel ešte predtým, ako sa ukončí obchod. Nórska mediálna skupina už vlastní podiely v denníkoch v Nižnom Novgorode a Petrohrade. Na ruskom mediálnom trhu je aktívna od roku 1997, keď s pomocou úveru od Európskej banky pre obnovu a rozvoj založila niekoľko tlačiarní v regiónoch Ruska. Spoločnosť nedávno spustila novú tlačiareň aj v Novosibirsku. Komsomolskaja Pravda, niekdajší vedúci a pokrokový sovietsky denník, sa počas posledných rokov zmenil na bulvárny plátok. Podľa údajov Komsomolskej Pravdy sa denne predá viac ako 780 tis. výtlačkov denníka a 2,8 mil. výtlačkov pravidelného týždenníka.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 08:15