StoryEditor

Turan -- meno hodné zlata

29.12.2002, 23:00

Keď automobilky hľadajú názov pre svoje nové vozidlá, nie je to také jednoduché. Existuje niekoľko "vychytených" ľudí na svete, ktorí nerobia nič iné, iba vymýšľajú umelé mená pre produkty a automobilky patria medzi ich najlepších zákazníkov. Názvy ako Omega, Vectra, Calibra, Cayene, Touareg, Mondeo, Fiesta atď., sú tovarom, za ktorý sa dobre platí. Ako slepé kura k zrnu sa teraz dostali k veľkým peniazom traja Turci, ktorí žijú v Hamburgu.
Bratia Volkan, Ali a otec Mehmet vlastnia v Hamburgu malú firmu, ktorá sa zaoberá predajom náhradných dielcov a ojazdených automobilov -- špecializujú sa najmä na značku Mercedes. Ako uviedol magazín Auto Bild, prezieravý otec Mehmet budoval spoločnosť Turan Motor´s s veľkou starostlivosťou, a keď syn Ali v roku 1998 prevzal vedenie rodinného podniku, dal si svoje priezvisko Turan, ktoré je v Turecku také bežné ako na Slovensku, napríklad, Horák, zaregistrovať na patentovom úrade. Celá úradná operácia ho stála v prepočte asi 1 200 eur.
V marci 2002 ho začali "bombardovať" faxom právnici nemeckého koncernu Volkswagen. V liste bolo uvedené, že VW chce svoj nový typ automobilu nazvať Touran a pán Ali má dať na to súhlas. Ten si najskôr myslel, že si z neho robia posmech priatelia a odcestoval na dovolenku. Ale ani tam mu nedali pokoj telefonáty právnikov koncernu VW.
Nakoniec sa všetci stretli a po trojdňových rokovaniach sa aj dohodli. Hamburskí Turanovci dostanú od VW za to, že sa volajú tak, ako sa volajú, dva automobily VW Touran, jeden VW Tourag V10 TDI (v hodnote 85 000 eur) a navyše šesťmiestnu sumu v eurách, ktorá má zostať tajná. Šťastím pre Turanovcov bolo, že všetky marketingové prípravy koncernu VW boli už v takom pokročilom štádiu, že sa názov automobilu už nedal zmeniť. Rozhoduje vyslovovaná forma pomenovania, a nie písaná, a tak nie je rozhodujúce, že sa priezvisko Turanovcov a názov automobilu Touran píšu rozdielne -- vyslovujú sa však rovnako.

menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
24. apríl 2024 17:33