StoryEditor

Mikloš chystá radikálne prepúšťanie

04.12.2003, 23:00

Ministerstvo financií prepustí v polovici decembra 250 zo súčasných 849 pracovníkov. Povedal to včera šéf rezortu Ivan Mikloš. Takéto rozsiahle prepúšťanie je podľa neho výsledkom auditu, ktorý tento rok prebiehal na ministerstve. Audit robila medzinárodná firma Logica a rezort zaň zaplatil 19 miliónov korún.
Cieľom auditu nebola v prvom rade úspora mzdových nákladov, ale zvýšenie efektívnosti a výkonnosti prác na ministerstve. "Budeme schopní zaplatiť menší počet ľudí oveľa lepšie ako doteraz," konštatoval Mikloš. Ako doplnil, priemerný plat by sa mal zvýšiť asi o sedem na 28-tisíc korún. Ministerstvo chce po zmene organizačnej štruktúry, ktorú odštartuje práve prepúšťanie, zaviesť tzv. polomanažérsky systém odmeňovania špičkových zamestnancov a ich platy sa zvýšia viac ako o priemerných sedemtisíc. Nová organizačná štruktúra zníži počet útvarov na ministerstve zo súčasných 142 na 97. Zvyšovaniu výkonnosti prác má pomôcť certifikát kvality ISO pre verejnú správu, ktorý chce rezort získať v polovici roka 2005.
Prepusteným zamestnancom sa vyplatí odstupné v celkovej výške približne 20 miliónov korún. Ich odchodom by však rezort mal na budúci rok ušetriť zhruba deväť miliónov korún.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 11:34