StoryEditor

Silu vetra využívame na šesť percent

03.08.2004, 00:00
Energia vyrobená vo veterných elektrárňach by mala do desiatich rokov pokryť potreby asi 50 miliónov Európanov. Uvádza to Európska asociácia veternej energie. Tento zdroj využívajú najmä prímorské a škandinávske krajiny, kde vlády dotujú prevádzkovateľov zariadení. Na Slovensku sa veterný energetický potenciál využíva približne na šesť percent.
Odpoveď na otázku, do akej miery budú "zelené" zdroje prioritou pre Slovensko, má dať nová energetická koncepcia. "Pracuje sa na nej a bude zahrnutá v komplexnej hospodárskej politike," uviedla hovorkyňa ministerstva hospodárstva Dagmar Hlavatá.
Prevádzkovatelia veterných parkov zároveň volajú po pevných výkupných cenách. Tie by brali do úvahy aj banky pri hodnotení žiadostí o úvery. Predseda Slovenskej asociácie pre veternú energiu Peter Štibraný tvrdí, že súčasné ceny výkupu sú príliš nízke na to, aby sa do zdrojov oplatilo investovať. "V Nemecku to vyriešili tým, že presne určili výkupné ceny. V Česku zaviedli vyššie výkupné ceny, ktoré sú výhodné pre výrobcov energie. Ak pôjdeme touto cestou aj na Slovensku, do roku 2015 by sme mohli využiť 90 percent vhodných lokalít," tvrdí Štibraný. Podľa Ladislava Jediného z Úradu pre reguláciu sieťových odvetví sa pripravuje novela zákona o regulácii sieťových odvetví, ktorá umožní úradu určovať pevné výkupné ceny elektrickej energie. Budú však platiť najskôr v polovici budúceho roka. Na Slovensku sú zatiaľ dva veterné parky s inštalovaným výkonom 3 MW. Prvý veterný park postavili vlani v auguste v Cerovej na Záhorí a do prevádzky ho uviedli v októbri. Podľa starostu Vladimíra Jánoša celkové náklady boli 125 miliónov korún a z fondu Phare dostali 1,8 milióna eur. Turbíny vyrobili v Dánsku, ich celkový výkon je 2,6 MW a prevádzkuje ich obec. Druhý veterný park je v Skalitom na Kysuciach, kde štyri turbíny ročne vyrobia 3 200 MW elektrickej energie. Pôjde do rozvodnej siete obce a pokryje spotrebu elektrickej energie jej 1 200 domácností. Výstavbu veterného parku v Skalitom i jeho prevádzku zabezpečuje bratislavská firmy Green energy. "Robíme to z vlastných zdrojov, projekt nie je ukončený a momentálne neviem presne povedať, koľko nás to stálo. Začatie prevádzky závisí od konečného stanoviska ministerstva životného prostredia, ktoré musí zohľadniť aj názory ochrancov prírody. Za štyri roky sme na meranie veterného energetického potenciálu Slovenska vynaložili zhruba sedem miliónov eur," hovorí Tomáš Lacko z Green energy. Kysuckí ochrancovia sa obávali, že veterný park môže negatívne ovplyvniť prelety vtáctva. Monitoring to však nepotvrdil. Najveternejšie lokality na Slovensku sú totiž v horských lokalitách a ochrancovia prírody dbajú na to, aby veterné elektrárne nezapríčinili migráciu vtáctva. Aj v západnej Európe ročne uhynú stovky operencov pri kolízii s turbínami.

Využívanie veternej energie v Európe
Krajina Inštalovaný výkon v MW
Nemecko

14 609

Holandsko

912

Taliansko

904

Španielsko

6 202

Rakúsko

415

Česko

10

Maďarsko

3

Slovensko

3

Údaje sú k decembru 2003
Zdroj: Európska asociácia pre veternú energiu

Nahradenie elektrární veternými turbínami
Tepelná elektráreň Nováky

500–700 kusov

Vodná elektráreň Gabčíkovo

720–1100 kusov

Vodná elelekráreň Čierny Váh

725–1200 kusov

Zdroj: Slovenská asociácia pre veternú energiu

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 16:15