StoryEditor

Monitor zahraničnej tlače

25.04.2002, 00:00


Financial Times
Nová maďarská vláda bude musieť čeliť viacerým problémom. Koalícia socialistov a slobodných demokratov pod vedením Pétera Medgyessyho, ktorá má v parlamente len o desať poslancov viac ako opozícia, nemôže očakávať nijaké medové týždne. Nový kabinet bude mať síce lepšie vzťahy s vládami členských krajín Európskej únie než predchádzajúca vláda, hrozí však, že ho bude prenasledovať viacero krátkodobých taktických problémov. Najdôležitejším z nich môže byť práve parlamentná aritmetika. Okrem toho volebné sľuby víťazov vyvolali obavy v súvislosti s už i tak napätým štátnym rozpočtom. Socialisti totiž vo svojej predvolebnej kampani sľúbili zvýšenie sociálnych dávok a platov vo verejnom sektore a zároveň zníženie daní. Medgyessy stále tvrdí, že krajina si to môže dovoliť. Vláda bude tiež čeliť problému reformy zastaraného zdravotníctva, na čo sa vo svojej kampani zamerali slobodní demokrati. Napriek týmto problémom investori privítali víťazstvo socialistov a slobodných demokratov. Novú vládu vnímajú ako viac orientovanú na voľný trh, než bola jej predchodkyňa.
(Novú maďarskú koalíciu nečakajú medové týždne, Robert Wright, 24. 4.)

Le Figaro
Zemetrasenie spôsobené postupom ultrapravičiara Jeana-Marie Le Pena do druhého kola prezidentských volieb dalo Francúzsku viacero lekcií. Jednou z nich je fakt, že Francúzi už nechcú socializmus. Socialistickí ministri boli význační ľudia, ktorým všetky prieskumy pripisovali vysoké kvality. Premiér Jospin bol v prieskumoch pred prezidentom Chiracom takmer vo všetkých oblastiach. Tiež popularita socialistických lídrov ďaleko prevyšovala obľúbenosť vodcov pravice. Socializmus však nebol odmietnutý kvôli mužom a ženám, ktorí ho predstavujú a ktorých kvality nikto nepopiera. Ľudové vrstvy odmietajú socializmus pre jeho doktrínu, ťažkopádnu a zastaranú.
(Historická úloha, Jean d´Ormesson, 24. 4.)

Die Presse

Viktor Orbán nedávno požadoval zrušenie Benešových dekrétov, kvôli ktorým vyhnali Maďarov z južného Slovenska. Vo voľbách však s tým zabodovať nemohol, pretože socialisti boli v zahraničnopolitických otázkach vždy konformní. Ľavicové povedomie a patriotizmus nie sú v Maďarsku protiklady. (Prečo Orbán prehral, Erich Körner-Lakatos, 24. 4.)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 17:23