StoryEditor

Ekonomika Indie stále v raste

19.05.2004, 00:00
Autor:
TASRTASR

Indická centrálna banka v prognóze na fiškálny rok 2004/2005, ktorý sa skončí 31. marca, očakáva rast hrubého domáceho produktu krajiny v rozpätí 6,5 až 7 %. Vzostup HDP bude nižší než v uplynulom roku, v ktorom prírastok domáceho produktu dosiahol 8,1 %. Inflácia sa dotkne 5-percentnej hranice. Banka vo výročnej správe uviedla, že rast indickej ekonomiky môže byť jedným z najvyšších na svete.
Agentúra AP dodala, že dokument centrálnej banky bol vypracovaný ešte pred veľkým krachom na indickej burze cenných papierov. V pondelok zaznamenali najväčší jednodenný pokles v 129-ročnej histórii indickej burzy. Investori prepadli panike po tom, čo sa stalo známym víťazstvo Indického národného kongresu (INC) v parlamentných voľbách. Obávajú sa, že vláda INC a jej ľavicových spojencov zastaví reformný proces, najmä pripravenú privatizáciu štátnych firiem. Včera však burzové indexy dosiahli prekvapujúco vysoké prírastky. Podľa analytikov tieto výkyvy zrejme nebudú mať nijaký vplyv na chod indickej ekonomiky v tomto fiškálnom roku. Informovala o tom agentúra AP.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 21:37