StoryEditor

Týždeň pred televízorom

19.02.2004, 23:00
Autor:
rešreš

Piatok 20. februára
22.30, Nova: Ricochet
Mladý Denzel Washington hrá šikovného policajta, ktorého prenasleduje vyšinutý zločinec. Šialená hra mačky s myšou vyvrcholí, keď Washington zistí, že legálnymi prostriedkami sa svojho Nemesis nezbaví. Rozhodne sa prekročiť zákon a z lovca sa stáva prenasledovaný.
23.50, ČT 1: Jazda s diablom
Ang Lee je zaujímavým úkazom medzi režisérmi, dobre a napodiv veľmi úspešne sa totiž orientuje hádam v každom žánri. V Ľadovej búrke si skúsil rodinnú drámu, Tigrom a drakom zabŕdol do sveta mytológie a v Jazde s diablom sa ponoril do westernových vôd.
23.55, Joj: Od súmraku do úsvitu 2: Krvavé peniaze
V roku 1996 sa na plátnach kín objavil film spájajúci dvoch géniov popkultúrneho filmu, Roberta Rodrigueza a Quentina Tarantina. Pod režisérskou taktovkou toho prvého a so scenáristickou podporou toho druhého vznikol pomerne brutálny, no veľmi zábavný upírsky film, v ktorom si okrem Tarrantina zahral i George Clooney. Hoci pokračovanie snímky šlo priamo na videá a oboma velikánmi nastavenú latku zrejme nepreskočí, druhý diel upírskych eskapád si divákov nájde.

Sobota 21. februára
15.35, Markíza: Kráľ Ralph
Po smrti kráľovskej rodiny Buckinghamský palác zúfalo potrebuje niekoho, kto by zasadol na trón. Výsledkom hľadania je John Goodman alias Ralph Jones, ktorý má však do kráľovských spôsobov ďaleko. Divákov čaká celkom vtipná komédia, ktorá stavia na kontraste slona v porceláne (doslova a do písmena) a skostnatenej monarchie.
17.00, Joj: Moje meno je Nikto
Spaghetti western s Terenceom Hillom a Henrym Fondom v hlavných úlohách je kombináciou klasických westernov zosobnených napríklad Sergiom Leonem, ten bol jedným z režisérov a scenáristov filmu, a komediálnych snímok, ktorých má Hill na konte neúrekom.
21.00, Dvojka: Stud
Július Pántik stvárnil hlavnú úlohu vo filme podľa scenára Ivana Kříža o predsedovi ONV, ktorého idylické predstavy o živote na dedine sú konfrontované s realitou.
22.05, ČT 1: Mladé pušky 2
Western pre tínedžerov, aj tak by sa dalo charakterizovať pokračovanie úspešného filmu z roku 1988. V centre diania je opäť Billy the Kid a v hlavných úlohách znovu objavujú Emilio Estevez, Kiefer Sutherland a Lou Diamond Phillips. Pieseň Jona Bon Joviho Blaze of Glory, ktorá sa vo filme objavuje, bola nominovaná na Oscara.

Nedeľa 22. februára
17.00, Prima: Kramerová versus Kramer
Najslávnejšia filmová manželská hádka patrí medzi tie lepšie americké filmy. V hlavných úlohách excelujú Dustin Hoffman a Meryl Streepová.
20.00, Jednotka: Slavnosti sněženek
Hrabalovské postavy ožívajú v príbehu dvoch znesvárených poľovníckych spolkov, ktoré zdanlivo spojí spoločne ulovený diviak. Spory vyvrcholia nezabudnuteľnou scénou v krčme Hájenka.
00.15, ČT 2: Duch maršala Tita
Odpoveď na otázku, čo sa stane, keď sa v malom mestečku na Balkáne objaví duch dávno mŕtveho Tita, nám dáva táto skvelá satirická komédia. Vinko Brešan dostal za svoje dielo Cenu za réžiu na 35. ročníku filmového festivalu v Karlových Varoch.

Pondelok 23. februára
21.25, ČT 2: Mužská záležitosť
Ako obvykle sa dnes večer dočkáme porcie mladého poľského filmu. Najskôr to bude mnohými cenami ovenčená študentská snímka Slawomira Fabickiho a potom to bude tiež držiteľ mnohých ocenení, sídliskový film Ahoj, Terezka od Roberta Glinského.
01.45, Prima: Feťáci
V prestávke medzi kontroverznými filmami Kids a Ken Park natočil Larry Clark zopár nenápadných diel. Feťáci sú pokusom o kriminálku s Jamesom Woodsom v hlavnej úlohe.

Utorok 24. februára
20.00, ČT 1: Biela vdova
Grace Trevethynová je na prvý pohľad obyčajná vdova, ktorá sa po smrti manžela svojmu skleníku venuje s ešte väčšou láskou a intenzitou. Nečudo, veď ňou pestované rastliny idú tak dobre na odbyt. Z finančnej tiesne si totiž pomáha pestovaním marihuany.
23.40, Nova: Vykúpenie z väznice Shawshank
Nespravodlivo odsúdený Tim Robbins sa vo väzení zoznámi so spravodlivo odsúdeným Morganom Freemanom, ktorý mu pomôže prežiť v nehostinnom prostredí.

Streda 25. februára
20.35, Nova: Srdečné pozdravy z Ruska
Keďže Jojka včera "zbabelo" dala prednosť futbalu pred obvyklou bondovkou, dnes ju ďalším príbehom tajného agenta Jej veličenstva nahradí jej česká sestra. V úlohe neporaziteľného agenta sa už druhýkrát objaví Sean Connery.
23.50, ČT 2: Bezvýznamnosť
Známy britský film bol v televízii uvedený len nedávno a už sa dočkal reprízy, takže len v skratke. V snímke natočenej podľa divadeľnej hry sa v hotelovej izbe stretnú postavy, ktoré sa v skutočnosti nikdy nestretli. Sú to senátor McCarthy, Einstein, Marylin Monroe a jej manžel, bejzbalový hráč DiMaggio.

Štvrtok 26. februára
20.00, Nova: Co je doma, to se počítá, pánové...
Pokračovanie českej komédie Zítra to roztočíme, drahoušku opäť privádza na scénu dve znepriatelené rodiny, ktoré zrejme nezmieri ani svadba potomkov.
21.30, ČT 2: Dedičstvo tety Cookie
V čiernej komédii slávneho Roberta Altmana sa pred kamerou stretlo toľko filmových hviezd, že na ich vymenovanie by som potreboval ďalší článok. Obmedzím sa teda len na iniciálky: G. C., J. M., L. T., Ch. O´D, L. L. a N. B.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 22:42