StoryEditor

Parmalat podvádzal veriteľov celé roky

28.12.2003, 23:00

Taliansky súd v Parme v sobotu oficiálne potvrdil nesolventnosť najväčšej potravinárskej firmy v krajine Parmalat, čím umožnil jej zaradenie pod nútenú správu. To znamená ochranu pred veriteľmi, umožnenie spoločnosti pokračovanie v činnosti, no zároveň pracovať na reštrukturalizácii a celkovom ozdravení.
Ako uviedla agentúra Reuters, škandál vypukol približne pred desiatimi dňami, keď nadnárodná spoločnosť priznala účtovné podvody prostredníctvom mnohých nastrčených firiem v daňových rajoch, vtedy za takmer 4 mld. eur. Podľa vyšetrovateľov však tie už dnes nedosahujú štyri, ale takmer 10 mld. eur. Navyše, podľa bývalého šéfa finančného oddelenia firmy Fausta Tonnu finančné podvody v Parmalate siahajú do konca 80. rokov. Kríza donútila Rím zvážiť schválenie zákona, ktorý by zvýšil právomoci regulačného orgánu nad akciovými trhmi Consob a presunul naň niektoré z právomocí centrálnej banky. Na druhej strane však guvernér centrálnej banky Antonio Fazio, zodpovedný za kontrolu bánk, ktoré Parmalat úverovali, odmietol špekulácie o svojej rezignácii a za zodpovedného za kauzu označil práve Consob.
Tak, ako v prípade amerického Enronu, aj škandál okolo Parmalatu vyvolal otázky nad správaním vedenia firmy a audítorov. Na rozdiel od audítora Arthur Andersen, pre ktorého bol prípad Enron koncom jeho činnosti, americký audítor Grant Thornton odmietol obvinenia, že sfalšoval účty dcérskej spoločnosti Parmalatu Bonlat sídliacej na Kajmaních ostrovoch. Práve tá sa stala centrom škandálu po tom, ako Parmalat po meškaní so splácaním úverov uviedol, že má peniaze uložené práve vo firme Bonlat. Krátko nato však Bank of America spochybnila ich existenciu, čo viedlo k úplnému prepadu dôvery investorov. Podľa The Sunday Times audítor oznámil, že sa sám stal obeťou podvodu a požiadal o medzinárodné vyšetrovanie. Potvrdenie podvodov v Parmalate viedlo k odstúpeniu jeho majiteľa a dlhoročného šéfa Calista Tanziho z funkcie. Tým sa však pre neho problémy neskončili. Len niekoľko hodín po oznámení nesolventnosti firmy ho v sobotu zatkla polícia a umiestnila do vyšetrovacej väzby. Vyšetrovatelia plánujú z podvodu obžalovať približne 20 ľudí.
Pravdepodobne najväčší finančný škandál v Európe vyvolal obavy aj v talianskej vláde. Ihneď po vypuknutí škandálu vláda vydala mimoriadny dekrét umožňujúci zaradenie Parmalatu s 35-tisíc zamestnancami pod nútenú správu. Rímu ide najmä o čo najmenšie dosahy škandálu na potravinársky sektor. Parmalat totiž nakupuje ročne až 8 % talianskej produkcie mlieka. Taliansko preto už požiadalo Brusel, aby tentoraz ustúpil od striktného dodržiavania pravidiel o štátnej pomoci, čo by mohlo viesť ku kríze mliekarenského priemyslu v krajine.

Na foto, ak bude na 2x s C. Tanzim
Calisto Tanzi
-----------------
Parmalat získal vo veku 22 rokov
výkonným riaditeľom bol okolo 40 rokov
v roku 2001 odovzdal kontrolu nad firmou synovi Stefanovi
jeho čistý majetok sa odhaduje na 1,3 mld. USD
momentálne vo vyšetrovacej väzbe

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 23:30