StoryEditor

Krátke správy

07.01.2003, 23:00

Po viac ako päť týždňov trvajúcom generálnom štrajku je venezuelská vláda ochotná viesť rozhovory s opozičnými silami o predčasných voľbách. Ľavicovonacionalistický kabinet a opozícia budú oddnes rokovať o písomných návrhoch na riešenie krízy cestou volieb, informoval generálny tajomník Organizácie amerických štátov (OAS) a niekdajší kolumbijský prezident César Gavíria. (TASR)

Západnou časťou Grécka včera otriaslo mierne zemetrasenie, nespôsobilo však žiadne škody na majetku ani obete na životoch. Od soboty ide už o tretie zemetrasenie v tejto časti krajiny. Podľa informácií Aténskeho geodynamického ústavu otrasy pôdy dosiahli silu 4,5 stupňa Richterovej stupnice a došlo k nim po tretej hodine ráno miestneho času. (TASR)

Pri zrážke osobného vlaku a kamióna na železničnom priecestí neďaleko kalifornského Hollywoodu prišla o život jedna osoba a vyše tridsať ďalších utrpelo zranenia. Vodič nákladného auta, ktoré sa pokúšalo prejsť cez koľajnice aj napriek výstražným svetlám, zomrel na mieste na následky prudkého nárazu.

Lietadlo afganských národných aerolínií prevážajúce pútnikov do Saudskej Arábie muselo včera núdzovo pristáť v Spojených arabských emirátoch po údajne zmarenom pokuse o únos. Podľa informácií afganského ministerstva pre civilné letectvo a turizmus miestne úrady zatkli najmenej jedného únoscu. (TASR)

Sedem týždňov po havárii libérijského supertankera Prestige pri španielskych brehoch sa prvý raz objavili ropné chumáče aj na pobreží Portugalska. Ako oznámil portugalský rozhlas, ropné látky znečistili úsek pobrežia v dĺžke štyri kilometre pri prístavnom meste Esposende severne od Porta. (TASR)
Vodca demokratickej väčšiny v americkom Senáte Tom Daschle z Južnej Dakoty oznámil, že nebude kandidovať v najbližších voľbách na post prezidenta USA. "Dospel som k záveru, že chcem byť tu, v Senáte, a pracovať tak na zmene k lepšiemu v mojom štáte i celej krajine," uviedol Daschle vo vyhlásení. (TASR)

Protiteroristická jednotka britskej polície zadržala v nedeľu v Londýne sedem osôb severoafrického pôvodu, u ktorých našla toxický jed ricín. Ako informoval Scotland Yard, ide o šesť mužov a jednu ženu, ktorú však neskôr polícia prepustila. Ricín sa považuje za biologickú alebo bioteroristickú zbraň a v zozname Centra pre kontrolu a prevenciu pred chorobami je zaradený do kategórie B, čo znamená stredné ohrozenie. Okrem iného ho použili na vraždu bulharského disidenta Georgiho Markova, ktorého v roku 1978 v Londýne pichli dáždnikom. (TASR)

Na východomaďarských riekach Tisa a Túr včera zrušili prvý stupeň povodňovej pohotovosti, ktorú po vzniku záplavovej vlny vyhlásili vo štvrtok 3. januára. Na týchto riekach zaznamenali vodohospodári trvalý pokles hladiny. (TASR)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 18:56