StoryEditor

Viac investícií do KSVE

16.07.2003, 00:00
Autor:
TASRTASR

Priaznivý trend vývoja priamych zahraničných investícií (PZI) v krajinách strednej a východnej Európy (KSVE) pokračovali aj vlani. Ich celkový objem sa v roku 2002 medziročne zvýšil o 15 % a dosiahol takmer 33 miliárd USD. Región strednej a východnej Európy si tak v získavaní dôvery zahraničných investorov udržal opačný trend než viaceré iné časti sveta.
Rekordný výsledok dosiahla vlani Česká republika, do ktorej prišli prostriedky v objeme 9 mld. USD, Poľsko a Slovensko zaznamenali prílev po 4 mld. USD a Maďarsko len skromných 858 mil. USD. Maďarsko vlani dokonca celý rad investorov, najmä z odvetvia elektroniky, opustil a svoje výrobné kapacity presunul na Ukrajinu, do Bieloruska, Moldavska alebo do Ázie.
Podľa Viedenského ústavu pre hospodárske porovnávanie Maďarsko čelí problémom s PZI preto, lebo mzdy v krajine prudko vzrástli a súčasne došlo aj k posilneniu forintu. V prepočte na kurz eura mzdy v krajine vlani vzrástli o 49 %, čím stúpli výrobné náklady na jednotku produkcie o 30 %. Tento rok by sa však pozícia Maďarska v PZI mala zlepšiť, lebo vláda rozhodla o predaji bánk v štátnom vlastníctve a počet privatizačných projektov v susedných krajinách bude v porovnaní s vlaňajškom menší.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 17:16