StoryEditor

Cena ropy prekonala hranicu 47 dolárov

19.08.2004, 00:00
Cena ropy na newyorskej burze sa včera dostala cez psychologickú hranicu 47 dolárov za barel, teda 159 litrov. Podporili ju štatistické údaje najväčších ekonomík sveta. Ukázali totiž, že vyššie náklady na energiu nespomaľujú hospodársky rast. Práve ten je dôležitý pre výšku dopytu po rope.

Cena ropy na newyorskej burze sa včera dostala cez psychologickú hranicu 47 dolárov za barel, teda 159 litrov. Podporili ju štatistické údaje najväčších ekonomík sveta. Ukázali totiž, že vyššie náklady na energiu nespomaľujú hospodársky rast. Práve ten je dôležitý pre výšku dopytu po rope.
Americká ropa typu Light crude bola na úrovni 47,04 dolára za barel. Ropa Brent, ktorá sa obchoduje v Londýne a je kľúčová pre Európu, takisto stúpla, a to o 21 centov na 43,2 dolára. Rastúci trend podporili aj nové hrozby irackých militantov. Tí sa naďalej vyhrážajú útokmi na miestne ropné zariadenia.
Spojené štáty americké zverejnili júlovú infláciu, ktorá bola po prvý raz v tomto roku mínusová. Dokazuje to, že inflačné tlaky sú na najväčšieho konzumenta ropy pod kontrolou. Takisto nemecký kancelár Gerhard Schröder sa včera vyjadril, že hoci vysoké ceny sú starosťou, rast ekonomiky zostáva silný. "Teraz nevidíme žiadny negatívny vplyv cien ropy a máme stále veľmi robustný globálny rast," skonštatoval Schröder. Podľa analytika Tonyho Nunana z Mitsubishi Corp. je globálna ekonomika nedotknutá cenami ropy. Dopyt by podľa neho mal zostať zdravý. Aj keď sa USA a európske krajiny zatiaľ dosahov vysokých cien neobávajú, starosti majú najmä ázijské krajiny. Thajsko preto plánuje spoplatnenie niektorých ciest, Južná Kórea chce zase znížiť spotrebné dane.
Za súčasnú situáciu môžu tri faktory. Prvý z nich je veľký smäd po "čiernom zlate". Rast dopytu v Číne predstavoval v prvom polroku astronomických 21 percent. Hlavným dôvodom je masívny hospodársky rast v krajine. Aj keď sa Peking pokúsil o jeho spomalenie, na dopyte po rope to zatiaľ stopy nezanechalo. Takisto USA zvýšili dopyt o 3,5 percenta.
Druhým dôvodom je ponuka. Aj keď producenti združení v Organizácií krajín vyvážajúcich ropu -- OPEC ťažia na plné obrátky, existujú stále obavy z plynulosti dodávok. Irackým bojovníkom sa podarilo zapáliť vrt a poškodiť ropovod na juhu krajiny. Následkom toho je iracký export len na polovičnej úrovni. Karty na scéne mieša aj najväčšia ruská ropná spoločnosť Jukos. Kvôli zmrazeným účtom je jej ďalšie pôsobenie ohrozené. Aj keď sa situácia okolo tejto firmy upokojila, stále nie je jej budúcnosť jasná.
Posledným, ale nemenej dôležitým faktorom, sú špekulácie, a to zo strany veľkých fondov. Tie podľa niektorých analytikov nafúkli ceny, a preto očakávajú ich pád nadol.
OPEC takisto včera zvýšil svoju prognózu celosvetového dopytu po rope v tomto a budúcom roku. Dôvodom je vyššia než očakávaná spotreba v prvom štvrťroku a sila svetovej ekonomiky. Prognóza dopytu pre tento rok sa zvýšila na 81,18 milióna barelov denne. Pre rok 2005 sa očakáva denná ťažba vo výške 82,24 milióna barelov za deň.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 15:38