StoryEditor

Výbuch v Madride zabil šéfa útoku z 11. marca

05.04.2004, 00:00

Tunisan, ktorého španielski vyšetrovatelia podozrievajú z organizácie krvavých bombových útokov v Madride, sa spolu s troma komplicmi v sobotu vyhodil do vzduchu po tom, ako ich polícia obkľúčila v predmestskom byte.
Sarháni bin Abdalmádžid Farchat, známy ako El Tunecino (Tunisan), bol jedným z viacerých mužov kričiacich vzdorné heslá v arabčine pred tým, než odpálili nálož, ktorá zabila aj jedného policajta. Uviedol to minister vnútra Ángel Acebes na tlačovej konferencii. Druhým bol 33-ročný Džamal Ahmidan. Ďalší z mŕtvych podozrivých teroristov, Maročan Abdannábí Kundžaa, tiež patril k šiestim podozrivým hľadaným v súvislosti s bombovými útokmi na vlaky v španielskej metropole, ktoré si 11. marca vyžiadali 191 obetí na životoch.
V byte boli nájdené štyri telá, nie tri, ako sa predtým domnievali, uviedol Acebes. Jeden z mužov, ktorého zatiaľ neidentifikovali, mal na sebe pás s bombou, aký používajú palestínski samovražední útočníci.
Ďalšie dve alebo tri osoby mohli z bytu uniknúť pred explóziou, dodal minister s tým, že skupina zrejme plánovala ďalšie útoky. Polícia sa domnieva, že tá istá skupina islamských radikálov umiestnila bombu objavenú v piatok na trati medzi Madridom a Sevillou.
V šiestich zatykačoch vydaných vo štvrtok je 35-ročný Farkhat označený za "osobného vodcu a koordinátora" podozrivej islamskej skupiny zapletenej do útokov v Madride v polovici roku 2003, ak nie ešte skôr, agitoval za džihád. Podľa jedného z policajtov, ktorí sa zúčastnili na zásahu v sobotu večer, kričali podozriví krátko pred výbuchom po arabsky heslá ako "Boh je veľký". Explózia zranila ďalších 15 policajtov.
Polícia miesto incidentu uzavrela. Obyvateľov okolitých blokov evakuovali a 30 rodín muselo stráviť noc v hoteli, keďže sa nemohli vrátiť do poškodených domovov. Španielsko v súvislosti s madridskými útokmi zadržiava 15 osôb, prevažne Maročanov. Šiestich obžalovali z hromadnej vraždy, deviatich zo spolupráce alebo z členstva v teroristickej organizácii. Vyšetrovanie sa sústredí na militantnú marockú skupinu, zrejme spojenú s Al-Kajdou.

Výbušniny sa zhodujú
Výbušnina, ktorú v piatok našli na železničnej trati medzi Madridom a Sevillou, je toho istého druhu, ako boli výbušné nálože použité pri marcových atentátoch v Madride, ktoré si vyžiadali 191 ľudských životov. Potvrdil to včera španielsky minister vnútra Angel Acebes. Podľa slov španielskeho ministra by však napriek spomínanej skutočnosti bolo ešte priskoro tvrdiť, že za obidvoma teroristickými akciami, z ktorých jednu sa španielskym bezpečnostným silám podarilo zmariť, stojí tá istá organizácia. Vyšetrovanie obidvoch atentátov pokračuje v plnom prúde. Teroristická sieť Al-Kajdá pritom údajne pohrozila Španielsku ďalšími atentátmi. Španielske veľvyslanectvo v Káhire malo 28. marca dostať list s informáciou o atentátoch na diplomatické zastúpenia a iné záujmové objekty Španielska na severe Afriky a na Blízkom východe. V písomnom posolstve sa uvádza, že atentátom sa možno vyhnúť len v prípade, ak Španielsko stiahne v priebehu jedného mesiaca svoje jednotky z Iraku a z Afganistanu. (TASR, Reuters)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 15:46