StoryEditor

Nové možnosti na prepravu plynu

26.02.2002, 23:00
Autor:
TASRTASR

Ložiská zemného plynu v najodľahlejších kútoch sveta sa stávajú cieľom energetických spoločností, snažiacich sa pokryť rastúci svetový dopyt. Obrovské ložiská sa nachádzajú pod zmrznutými pláňami Sibíri a v hlbokých vodách pri africkom a austrálskom pobreží, no problém spočíva vo vyriešení prepravy plynu k spotrebiteľom bez veľkých nákladov.
"Okolo 150 významných polí je nevyužitých. Pokúšame sa nájsť riešenie tohto obrovského problému," uviedol predstaviteľ spoločnosti Conoco Dan Brannon. Podľa jeho slov síce náklady na výrobu skvapalneného zemného plynu (LNG) stále klesajú, no preprava plynu, najmä z Blízkeho východu do ázijsko-tichomorskej oblasti, je naďalej drahá. Polovica týchto nedostupných ložísk sa nachádza na Sibíri a v Iráne, ostatné sa našli vo vodách pri severnej Austrálii a v oblasti Blízkeho východu. Tieto náleziská sú však príliš vzdialené, aby bolo možné plyn prepravovať plynovodmi, takže spoločnosti musia prísť s novými technologickými riešeniami.
Royal Dutch/Shell plánuje vybudovať obrovské nákladné lode ako plávajúce továrne, ktoré budú spracúvať zemný plyn a ten v zmrazenej forme prevezú na miesto určenia tankery. Lode s veľkosťou ropného tankera budú schopné spracovať až 5 mil. ton skvapalneného zemného plynu, čo zodpovedá kapacite bežnej továrne. V najpokročilejšej etape tejto technológie je ložisko Kudu pri pobreží Namíbie, kde už spoločnosť Shell rozbehla inžinierske práce. Ťažba na tomto poli, prvom podmorskom projekte v Namíbii, sa začne najskôr v roku 2007 alebo 2008.
Ďalšou alternatívnou technológiou, hoci ešte stále v plienkach, je zmiešavanie plynu s vodou, keďže túto zmes je možné ľahko dopraviť na trh. Britská spoločnosť BG vybudovala malú továreň na výrobu takejto zmesi v rámci jedného ropného projektu a ide o spôsob využitia plynu namiesto jeho vypúšťania.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 06:44