StoryEditor

Tip na víkend: Hrad Krásna Hôrka vidno i v noci

02.12.2003, 23:00

Hrad Krásna Hôrka sa stal po spišskom hrade druhým profesionálne nasvieteným hradom na Slovensku. Spolu s hradom dostalo osvetlenie aj mauzóleum rodiny Andrássyovcov v Krásnohorskom Podhradí.
Vznik Krásnej Hôrky sa podľa písomných dokumentov datuje pred rok 1320. Spočiatku patril rodu Bebekovcov a od roku 1578 v ňom boli prítomní Andrássyovci. Najprv ako nájomníci a od roku 1642 ako dediční vlastníci. Posledným členom rodiny, ktorý hrad obýval na prelome 18. a 19. storočia, bol Štefan Andrássy III. Práve on prišiel s myšlienkou zachovať hrad s celým mobiliárom ako pamiatku na zašlé slávne obdobie rodu. V tomto zámere potom pokračoval jeho syn Dionýz.
Prvé zbierky súkromného múzea tvorili stredoveká výzbroj a výstroj z obdobia Bebekovcov a pôvodné interiérové zariadenie, ktoré sa menšími úpravami zachovalo dodnes. Od roku 1945 je Krásna Hôrka ako národná kultúrna pamiatka v správe štátu. V súčasnosti ponúka návštevníkom špecializovanú historickú hradnú expozíciu. Jej jednotlivé časti mapujú históriu Gemera od praveku cez stredovek až po koniec 19. storočia, osobitnú pozornosť venujú takmer päťstoročnému pôsobeniu Andrássyovského rodu v tomto šľachtickom sídle. Návštevnícky najatraktívnejšie expozície tvoria inštalácie stredovekej justície, exponáty zbraní, hradná kuchyňa s pôvodným zariadením či originálne umelecké diela a dobové artefakty. Krásnohorské delá zo 16. storočia tvoria najväčšiu zbierku týchto zbraní na Slovensku. Súčasťou hradu je aj kongregačná sieň, ktorá bola v druhej polovici 17. storočia miestom župných zhromaždení, ale aj hradná rodinná krypta a kaplnka z roku 1770. V nej je uložené prirodzeným spôsobom mumifikované telo manželky Štefana Andrássyho I. Zsófie Serédyovej. Ďalšou pozoruhodnou pamiatkou na Andrássyovcov je okrem Krásnej Hôrky a kaštieľa v Betliari mauzóleum v Krásnohorskom Podhradí. Táto rodinná hrobka Dionýza Andrássyho a jeho manželky Francišky patrí podľa odborníkov medzi najhodnotnejšie pamiatky secesného umenia v SR. Postavená bola v roku 1904 kolektívom mníchovských staviteľov za necelých šesť mesiacov. V harmonickej jednote spája staviteľské a sochárske umenie do diela mimoriadnych kvalít. Celé vnútro mauzólea je vyložené rôznofarebnými mramorovými platňami pochádzajúcimi z celého sveta. Zaujímavosťou rodinnej hrobky je socha obľúbeného psa Dionýza Andrássyho v parčíku pri mauzóleu, ktorú zdobí nápis Vernosť za vernosť.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 10:38