StoryEditor

Pfizer so 45-percentným nárastom predaja

03.02.2002, 23:00

Spoločnosť Pfizer dosiahla vlani na Slovensku celkový predaj 16 mil. USD. Znamená to 45-percentný nárast oproti predchádzajúcemu roku. Pre HN to uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Pfizer H.C.P. Slovensko Raj Airey, pričom o hospodárskom výsledku odmietol hovoriť. V súčasnosti má Pfizer vo finančnom vyjadrení 6-percentný podiel na slovenskom trhu, čím sa zaraďuje za českou Léčivou a Slovakofarmou na tretie miesto. Najväčší podiel na tržbách firme zabezpečili preparáty na liečenie hypertenzie, antidepresívna a lieky na zníženie lipidov v krvi. Viagra -- liek na erektilnú dysfunkciu -- sa na celkových tržbách spoločnosti v SR podieľala zhruba 15 %.
Pfizer je v posledných troch rokoch najrýchlejšie rastúcou farmaceutickou firmou na slovenskom trhu. R. Airey vidí tri základné príčiny. Prvou je neskorší príchod svetového lídra na Slovensko a postupný rozmach preparátov s veľkým potenciálom predaja. Ako druhú uvádza akvizície iných spoločností, ktoré doplnili jej portfólio o ďalšie atraktívne produkty. Tretím dôvodom úspechu je uvádzanie nových liekov. Spoločnosť ročne do výskumu a vývoja investovala asi 5,3 mld. USD a na Slovensku má súčasnosti registrovaných 25 prípravkov.
V tomto roku plánuje rozšíriť ponuku na Slovensku o päť nových liečiv, no R. Airey už nepredpokladá natoľko dynamický nárast predaja ako v poslednom období. Systém slovenského zdravotníctva podľa neho potrebuje reformu v oblasti prevencie, vzdelávania, ale aj väčšej zainteresovanosti občanov do starostlivosti o vlastné zdravie. Uvádzanie nových prípravkov na slovenský trh zdržuje pomalé stanovenie ich maximálnej ceny. Firmy často nie sú spokojné aj s jej výškou. "Viaceré zahraničné spoločnosti zvažujú, či je ekonomicky výhodné zotrvať na Slovensku. Môžu sa rozhodnúť -- vzhľadom na cenovú kontrolu -- neprinášať nové produkty. Môžem potvrdiť určité úvahy v tomto smere aj u mojich nadriadených. Ako príklad môže poslúžiť Nový Zéland, kde sme sa rozhodli ukončiť naše pôsobenie. Ak sa tak stane, najviac stratí pacient," uzatvoril R. Airey. Pfizer napríklad vlani podstatne investoval do zlepšenia starostlivosti o zdravie v SR. Prostriedky smerovali do preventívnych programov, do vzdelávania lekárov či klinického výskumu. V tomto smere firme podľa R. Aireiho patrí na Slovensku popredná priečka medzi farmaceutickými spoločnosťami.
Pfizer Inc., najväčšia farmaceutická spoločnosť na svete, dosiahla v minulom roku tržby takmer 32,26 mld. USD, čo znamená medziročný nárast o 10 %. Jej čistý príjem sa zvýšil o 109 % takmer na 7,79 mld. USD.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 22:01