StoryEditor

Vydavateľstvá proti pirátstvu

20.01.2003, 23:00

Hudobný priemysel vyhlásil, že začne tvrdšie bojovať proti krádežiam duševného vlastníctva, ktoré ho len minulý rok v dôsledku strát z predaja CD a sťahovania piesní z internetu stáli viac ako 5 mld. USD na stratených tržbách. Ako odhadujú interné zdroje priemyslu, straty spojené s týmto druhom pirátstva vzrástli v minulom roku o 20 %, pričom dosiahli okolo 700 až 800 mil. USD z celkovej hodnoty nelegálne nakopírovaných CD-nosičov, ktorá predstavovala 4,3 mld. USD.
Obchodné skupiny, zastupujúce najväčšie hudobné vydavateľstvá -- Universal, Sony, EMI, Warner Music a BMG, prisľúbili, že uzatvoria nové licenčné dohody pre legitímne on-line služby, zatiaľ čo urobia všetko pre zvýšenie počtu zabavených nelegálnych nosičov. Celosvetový predaj hudobných nosičov klesol v roku 2002 takmer o 10 %, čím znížil maloobchodnú hodnotu trhu približne na 30 mld. USD, čo je najnižšia úroveň za 10 rokov.
Ako uviedol Financial Times, pokles tržieb v dôsledku pirátstva v hudobnom priemysle poškodil hlavne EMI a Universal. Spoločnosť EMI v súčasnosti zvažuje fúziu s BMG, prípadne Warner Music. V minulom roku sa obchodnej skupine IFPI, zastupujúcej 1 500 nahrávacích spoločností mimo USA, podarilo zatvoriť 55 tovární na výrobu nelegálnych CD, v ktorých zabavila 34 mil. nelegálnych hudobných nosičov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 02:36