StoryEditor

Britom hrozí zdanenie vojny v Iraku

04.03.2003, 23:00

Občania Veľkej Británie, ktorí budú prinútení opustiť oblasť Perzského zálivu v prípade útoku na Irak, budú čeliť dodatočným vysokým daniam, varuje vo svojej správe britský Inštitút pre globálnu mobilitu.
Ako sa v správe inštitútu uvádza, okolo 44 tis. obyvateľov Británie pracujúcich v kritickej oblasti bude musieť zaplatiť dane z príjmov za celý rok, ak sa vrátia z Perzského zálivu pred ukončením súčasného finančného roka, teda pred 5. aprílom. Podľa posledných informácií USA plánujú zaútočiť ešte v marci. Britské ministerstvo financií by tak podľa spoločnosti BBC prišlo nečakane na poisteniach a daniach z príjmov k 2,7 mld. libier. Inštitút globálnej mobility preto vyzval vládu, aby umožnila zamestnancom vracajúcim sa z oblasti Perzského zálivu zotrvať v štatúte výnimky z platenia daní.
Na základe súčasného daňového zákona vo Veľkej Británii Úrad pre vnútorný výnos daní považuje v prípade platenia daní Britov, ktorí pracujú v zahraničí, za ľudí nepatriacich k občanom Veľkej Británie, ak sú v zahraničí dlhšie ako je dĺžka britského finančného roka. Tí však, ktorí sa zo zahraničia do Británie vrátia skôr než finančný rok uplynie, sa už daňovej povinnosti voči svojej vlasti nevyhnú, pričom dane musia zaplatiť zo všetkých príjmov, ktoré za toto obdobie zarobili mimo krajiny.
Mnohí Briti zamestnaní v zahraničí veľkými firmami sa môžu dodatočnej daňovej povinnosti vyhnúť, a to na základe zmluvných podmienok, ktoré zaväzujú zamestnávateľa "poistiť" daňové platby. Kontraktačné firmy a samostatne zárobkovo činné osoby si však budú musieť daňové povinnosti voči Veľkej Británii splniť.
"Odhadujeme, že celkové náklady pre jednotlivcov a spoločnosti, ktorých zamestnanci sa z Perzského zálivu vrátia ešte pred 5. aprílom, dosiahnu okolo 2,7 mld. libier," uviedol pre BBC prezident Inštitútu pre globálnu mobilitu Brian Friedman.
Počas predchádzajúcej vojny v Perzskom zálive v roku 1991, britská vláda umožnila svojim občanom, ktorí sa vracali z Iraku a Kuvajtu ešte pred ukončením finančného roka, vyhnúť sa plateniu dane aj v domovskej krajine. Podľa B. Friedmana by Londýn mal reagovať obdobným spôsobom aj teraz a umožniť všetkým Britom vracajúcim sa z krajiny buď susediacej z Irakom, alebo z krajiny, ktorú Británia vyhlási za nie bezpečnú, vyhnúť sa dodatočnej daňovej povinnosti. Vládu už na takýto krok vyzval, Londýn však zatiaľ nereagoval. Podľa šéfa inštitútu sú zatiaľ optimisti, že britská vláda predsa len vydá nariadenie o oslobodení týchto ľudí od dane, ale pri stále rastúcej neistote v súvislosti s vojnou v Iraku by bol rád, keby Londýn zareagoval čo najskôr.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 17:27