StoryEditor

Trh s energiami sa môže otvoriť

27.10.2004, 00:00

Od januára budúceho roka získajú slovenské podniky lepšie pravidlá na výber najvýhodnejšieho dodávateľa elektriny a plynu. Domácnosti dostanú možnosť voľby až od júla 2007. Vyplýva to z nového Energetického zákona, ktorý včera schválila Národná rada SR. Parlament tiež prijal zákon o tepelnej energetike a novelu zákona o regulácii v sieťových odvetviach.
Možnosť stimulov
Nový Energetický zákon sa prispôsobuje posledným smerniciam Európskej únie a vytvára podmienky na úplné otvorenie trhu. Nariadi, napríklad, oddelenie distribúcie od samotného predaja elektriny či plynu -- najprv účtovne a neskôr aj právne. Štátu zároveň prinesie kompetenciu zasahovať do investícií v energetických sieťach a zdrojoch. Otvára sa aj možnosť poskytnutia investičných stimulov. V zákone je aj ustanovenie o možnom zaviazaní elektrární vyrábať elektrinu z domáceho uhlia. Vymedzuje tiež niektoré podmienky na prevádzku ropovodov a produktovodov. Poslanec Tibor Mikuš (ĽS-HZDS) presadil pozmeňovací návrh, ktorým zaviazal ministerstvo hospodárstva, aby najmenej raz za päť rokov aktualizovalo energetickú politiku.
Zákon o tepelnej energetike lepšie upraví vzťahy medzi dodávateľmi tepla, jeho odberateľmi a domácnosťami. Vyššie územné celky dostanú v nasledujúcich rokoch právomoc pri regulácii cien za teplo. Odborné a metodické usmerňovanie výkonu týchto kompetencií zostane v pôsobnosti ministerstva hospodárstva a regulačného úradu.
Úrad pre reguláciu sieťových odvetví bude podľa nového zákona rozhodovať aj v sporoch o prístupe do siete, stanovovať pravidlá a postupy pre tranzitné sústavy elektriny a plynu a sledovať dodržiavanie pravidiel na trhu. Opoziční a nezávislí poslanci nepresadili požiadavku, aby sa každý spotrebiteľ mohol odvolávať proti rozhodnutiu úradu.
Práca ešte neskončila
Trojicu zákonov schválil parlament výraznou väčšinou. Ministerstvo hospodárstva ich pripravovalo od jari minulého roka. Pri energetickom zákone a novele regulačného zákona postupne pracovalo s takmer desiatimi verziami. Aj na včerajšie rokovanie parlamentu sa každý zo zákonov predkladal s desiatkami pozmeňovacích návrhov. Mnohé z nich presadili cez parlamentný výbor pre hospodárstvo, privatizáciu a podnikanie ministerskí úradníci, lebo prišli na nedostatky vo svojom pôvodnom návrhu, ktorý vládou prešiel v auguste. Všetky tri zákony si vyžadujú ešte spracovať desiatky vykonávacích predpisov.

***lišta
Otváranie trhu v Českej republike
V České republike si budú môcť veľké podniky vybrať dodávateľa zemného plynu od začiatku budúceho roka. Od roku 2006 by mal byť liberalizovaný celý trh s elektrinou s výnimkou domácností. Ku koncu roku 2006 by sa mal uvoľniť trh i pre ne. Celý trh so zemným plynom bude otvorený od roku 2007. (ČTK)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 10:54