StoryEditor

Čo si ľudia tak veľmi cenia a tak málo chránia?

18.04.2002, 00:00

MUDr. M. Martiník

Naše oči sú stále ovplyvňované mnohopočetnými faktormi vonkajšieho prostredia. Sú v nepretržitom kontakte s prachovými časticami, baktériami, kozmetickými prípravkami, dymom, suchým vzduchom, sú vystavené vetru, ultrafialovému žiareniu. Chrániť oči pred vplyvmi vonkajšieho prostredia je funkciou mihalníc, rias a sĺz.
Mihalnice chránia oko pred poranením, nečistotou a pred oslnením nadmerným svetlom, okrem toho svojimi pohybmi roztierajú slzy a hlien (slzný film) po rohovke, čím ju zvlhčujú a bránia jej vysychaniu. Rohovka a spojovka musia byť pre svoju normálnu životnosť a funkciu neustále zvlhčované slzami. Sústredené sledovanie obrazovky zapríčiňuje pokles frekvencie žmurkania. Keďže žmurkaním sa rovnomerne roztiera slzný film, zníženie frekvencie žmurkania vedie k vysychaniu oka a k jeho podráždeniu. Oko sa stáva citlivejším na ostatné faktory vonkajšieho prostredia, ktoré spôsobujú jeho podráždenie a početné infekcie.
Spojovka je citlivá na rôzne dráždidlá, a to alebo infekčné alebo neinfekčné. Podráždenie spojovky sa prejavuje jej začervenaním, opuchnutím, sekréciou, rezaním a svetloplachosťou. Vyvolávateľmi infekcie sú predovšetkým baktérie a vírusy. Neinfekčný zápal spojovky môže byť alergického pôvodu, keď sa príznaky objavia po kontakte s alergénom -- látkou spôsobujúcou alergiu (peľ, zvieracia srsť, perie a iné). Ďalej môže byť zápal spojovky vyvolaný chemickými a mechanickými dráždidlami (prach, rôzne spreje, očný mejkap, chlórovaná voda) a tiež môže byť súčasťou iného systémového ochorenia.
Nezabúdajme však, že ľahšie je chorobe predchádzať, ako ju neskôr liečiť. Očná hygiena je vhodná pre ľudí, ktorých oči sú vystavované záťaži. Spočíva v dôkladnom odstraňovaní dráždidiel (make-up, prach), očných cvičeniach a používaní slnečných okuliarov s UV filtrom. V prípade podráždenia oka prachom alebo po odstránení očného mejkapu je vhodné použiť kvapky s dezinfekčným účinkom, napríklad s obsahom síranu zinočnatého, bromidu karbetopendecínia (septonexu) či bórovej vody. Na trhu sa už objavujú prípravky, ktoré obsahujú kombináciu uvedených účinných látok, v ktorých je sťahujúci a mierny antibakteriálny účinok síranu zinočnatého, rozšírený a umocnený dezinfekčným pôsobením septonexu. Dezinfekčné očné kvapky by mali byť súčasťou každej domácej lekárničky a súčasťou vašej dovolenkovej výbavy.
Ochorenia očnej spojovky netreba podceňovať, lebo okrem začervenania sa pri niektorých typoch zápalov spojoviek tvoria folikuly (drobné vačky, mechúriky), ktoré vyčnievajú nad úroveň spojovky a pri každom žmurknutí -- keďže spojovka sa nachádza aj na vnútornej strane mihalníc -- môžu poraniť rohovku. Preto pri pretrvávajúcom dráždení treba navštíviť odborného očného lekára, ktorý vyšetrením vylúči aj iné príčiny dráždenia oka, napr. cudzie teliesko, a odporučí adekvátnu liečbu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 08:20