StoryEditor

Tradičná podpora malých podnikateľov končí

28.10.2004, 00:00
Naposledy poskytla EBOR na podporu malých a stredných podnikateľov úverovú linku vo výške 5 miliónov eur UniBanke. Okrem pôžičky od EBOR poskytne únia takmer 1,1 milióna eur na implementáciu tohto projektu.

Tradičná podpora malých a stredných podnikateľov zo strany Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBOR) sa koncom tohto roka končí. Súvisí to so vstupom Slovenska do Európskej únie a obmedzenej možnosti podpory. "Podpora cez úverové linky však bude naďalej pokračovať pre podnikateľov z vidieckych oblastí a na rozvoj infraštruktúry v mestách a obciach do stotisíc obyvateľov," povedal pre HN riaditeľ EBOR pre Slovensko, Českú republiku, Maďarsko a Slovinsko Alexander Auboeck.
Naposledy poskytla EBOR na podporu malých a stredných podnikateľov úverovú linku vo výške 5 miliónov eur UniBanke. Okrem pôžičky od EBOR poskytne únia takmer 1,1 milióna eur na implementáciu tohto projektu. "Podnikatelia budú môcť prostredníctvom tejto linky získať od UniBanky úver od 50-tisíc do 5 miliónov korún. Klient pritom môže čerpať súčasne dva úvery. Maximálna hodnota, ktorú si môže požičať, je 10 miliónov korún," povedal generálny riaditeľ UniBanky Jozef Barta. Banka bude poskytovať tri druhy úverov. Účelom kontokorentného úveru je poskytnutie prostriedkov na preklenutie dočasného nedostatku zdrojov podnikateľa. Prevádzkový úver so splatnosťou maximálne dva roky je určený na financovanie prevádzkového kapitálu a investičný, ktorý je najdlhší so splatnosťou šesť rokov, je zameraný na financovanie investičných zámerov, ako je nákup strojov a zariadení na výrobné účely či rekonštrukcia nehnuteľností. Úroková sadzba úverov by sa mala pohybovať v rozpätí 6,5 až 9,5 percenta. V prípade vysokej bonity alebo zábezpeky klienta je banka schopná poskytnúť ešte nižšiu úrokovú sadzbu. Program je určený pre podnikateľov s menej ako sto zamestnancami. Výhodou je aj nízka administratívna náročnosť, keďže na získanie úveru stačí klientovi ročná história.
Auboeck považuje podobné financovanie za veľmi dôležité pre rozvoj podnikateľskej klímy na Slovensku, keďže financie pre podnikateľov sú stále obmedzené. Malé podniky sa tak ľahšie dostanú k potrebnému kapitálu.
V apríli poskytla EBOR podobnú úverovú linku aj Ľudovej banke, a to v objeme 10 miliónov euro. Aj Ľudovej banke poskytla EÚ takmer 1,5 milióna eur vo forme finančných stimulov a technickej pomoci spojenej s obsluhou úverovej linky. Splatnosť Eúveru je od jedného mesiaca do šiestich rokov, pričom úroková miera sa pohybuje od 6,75 percenta. Ešte vyšší objem prostriedkov získala pred rokom Všeobecná úverová banka. Tej sa podarilo pre potreby malých a stredných podnikateľov získať 20-miliónovú linku v eurách na päť rokov. VÚB zároveň dostala aj balík technickej a finančnej pomoci Európskej komisie v hodnote do 1,6 milióna eur. Veľká časť z nich sa vynaložila na školiaci program zameraný na financovanie MSP. Z tejto tranže podnikatelia čerpali už 11 miliónov euro. VÚB podpísala už druhú zmluvu, tá prvá z roku 2001 je už vyčerpaná.
Nielen bankám, ale aj lízingový spoločnostiam sa podarilo spolupodieľať sa na podpore podnikania. Len tri týždne po tom, čo získala úverovú linku Ľudová banka, podarilo sa to aj jej dcére VB Leasing SK v rovnakom objeme. Možnosť využiť zdroje z únie a EBOR majú aj CAC Leasing Slovakia a Tatra Leasing.

01 - Modified: 2002-12-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prerušené rokovanie vlády
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 04:11