StoryEditor

Virtuálna Bratislava

17.11.2003, 23:00

Virtuálny priestor budeme mať taký, aký si spolu vytvoríme! No už dnes je jasné, že tak, ako sa budú rozvíjať skutočné mestá, budú čoraz viac vznikať aj ich trojrozmerné (3D) počítačové modely, čiže virtuálne mestá (tzv. cyber cities).
Virtuálnym mestám patrí obrovská budúcnosť. Model mesta na internete má aplikácie na propagáciu mesta, virtuálnu turistiku, urbanistické plánovanie, budovanie katastra, rozvoj dopravy, telekomunikácií, zachovanie kultúrneho dedičstva... Magistráty, ktoré ich vlastnia, na nich výborne zarábajú. Pracuje sa dokonca na trojrozmernom telefónnom zozname: uvidíte, kam voláte. Dôležité je definovať, čo bude mesto potrebovať a tomu je možné prispôsobiť virtuálny model.
Už existuje virtuálna Viedeň, Graz, stará Praha... dokonca aj starobylé Pompeje či Tenochtitlan. Na Slovensku ako prvá začala Bratislava, keď odsúhlasila v mestskom zastupiteľstve spoluprácu s akademickou sférou pri vytváraní 3D modelu mesta. Určite nebude jediným naším mestom, ktoré prijalo takéto rozhodnutie.
Virtuálna Bratislava je akademický projekt pod záštitou prezidenta Slovenskej republiky a rieši ho Katedra počítačovej grafiky a spracovania obrazu, FMFI UK v Bratislave, Mlynská dolina, 842 48 Bratislava. Na webovej stránke http://www.sccg.sk/~projects/virtual-heart/ (design Jozef Martinka) budete môcť čoskoro vstúpiť do virtuálneho prototypu, vrátane časti, ktorá v rámci európskeho projektu Virtuálne srdce strednej Európy v rámci programu Culture 2000 sprístupní 3D modely najvzácnejších budov v hlavnom meste Slovenska.

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 13:22