StoryEditor

Minister straší investorov

20.01.2004, 23:00
Zodpovedný minister hospodárstva, vybavený troškou diplomacie, ak by už naliehavo zvolával tlačovky, by pred svetom vystupoval inak.

"Každá koruna, ktorá na Slovensko nepríde vďaka neschopnosti politikov udržať politickú stabilitu, ide plne na ich úkor," vyhlásil politik Pavol Rusko, predseda strany ANO. Vyhlásil to ako minister hospodárstva, ktorý zvolal mimoriadnu tlačovú konferenciu, aby svetu oznámil, že hádka vo vládnej koalícii ohrozuje plachých investorov a ich zamýšľané investície na Slovensku za vyše 120 miliárd korún. Zodpovedný minister hospodárstva, vybavený troškou diplomacie, ak by už naliehavo zvolával tlačovky, by pred svetom vystupoval inak.
"Páni a dámy," vysielali by do sveta pravdivejší signál kamery, "Slovensko je už stabilizovaná európska demokracia, o pár mesiacov členská krajina Európskej únie a NATO, v ktorej tak ako inde sem-tam prebiehajú politické turbulencie, no vlády nemenia ani vojenské ani iné puče. Na rozdiel aj od našich konkurentov v súboji o investície, má reformný vládny program stabilnú väčšinovú podporu a ani v prípade výmeny ministra, hoci aj ministra hospodárstva, ba ani v prípade výmeny premiéra nehrozí, že by ju tento program v parlamente stratil. Ba Slovensku ani v prípade výmeny vlády nehrozí ani extrémna ba ani nijaká iná ľavicová vláda. Okrem okrajových komunistov tu ani ľavica momentálne nejestvuje, ostatné strany sa hlásia k stredopravým a jedna ku stredoľavej orientácii. No najmä všetky vlády, aké by tu mohli teraz vzniknúť, majú eminentný záujem o zahraničné investície a o ich podporu, dokonca niektoré by asi dávali na ňu zo štátnych prostriedkov ešte viac. Nemajte obavy, nehrozí, aby slovenská vláda nedodržala sľuby, ktoré dala investorom," povedal by a ešte by si pozval zopár opozičných lídrov, ktorí by jeho slová potvrdili. Napokon ani Peugeot Citroën sa nikam nezberá, keď ministra Nemcsicsa vymenil minister Rusko. Keby politici nemysleli viac na seba a na vybavovanie osobných účtov... Inak, aj Vladimír Mečiar tvrdil, že dohodnuté zahraničné investície sa k nám obrátia chrbtom, keď nebude naďalej vládnuť, teda keď ho bude ohrozovať "politická nestabilita". Žiaľ, slovenským folklórom nie sú iba politické šarvátky, ale ich zneužívanie, nech to stojí, čo to stojí, na svoje osobné politické prežitie.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 16:24