StoryEditor

Majetok Horizontu chce 39 subjektov

10.12.2003, 23:00
Autor:
SITASITATASRTASR

Krajský súd v Košiciach prijal do stanoveného termínu, teda 8. decembra tohto roka, celkovo 39 ponúk na odkúpenie majetku skrachovanej spoločnosti Horizont Slovakia, a. s.
Správca konkurznej podstaty Vladimír Bajtoš pritom na predaj ponúkol 22 súborov majetku, ako aj jednotlivý majetok z konkurznej podstaty úpadcu, ako sú motorové vozidlá, zásoby a oceniteľné práva. V prvom kole ponukového konania museli záujemcovia ponúknuť za predávaný majetok kúpnu cenu najmenej v hodnote zistenej znaleckým posudkom. Obálky s ponukami sa za účasti štyroch členov veriteľského výboru otvárali v stredu na Krajskom súde v Košiciach, správu o vyhodnotení ponúk pritom správca konkurznej podstaty predloží konkurznému súdu do desiatich dní. Súhlas na predaj majetku udelí po vyhodnotení súd. Informoval o tom hovorca KS v Košiciach Ladislav Duditš.
Horizont eviduje zhruba 42-tisíc veriteľov, jeho záväzky dosahujú asi 11 mld. Sk. Nesporný majetok Horizontu, vedený v účtovníctve, a znalecky posúdený, má hodnotu zhruba 760 miliónov Sk. Okrem toho spoločnosť eviduje aj takzvaný sporný majetok, ktorý tvoria pohľadávky prevedené na tretie osoby. Nominálna hodnota pohľadávok tvorí približne 1,3 miliardy Sk. Medzi ponúkaným majetkom Horizontu sú okrem iného aj nehnuteľnosti v Bratislave, Košiciach, Banskej Bystrici alebo Banskej Štiavnici. Tento majetok je predmetom súdnych sporov, preto je otázne, či sa ho podarí vrátiť do konkurznej podstaty.
Veritelia Horizontu v októbri zvolili výbor veriteľov a schválili plán speňažovania aktív. V priebehu prvého polroka 2004 by mohlo byť prieskumné pojednávanie, na ktorom správca konkurznej podstaty predloží všetky vyhodnotené prihlášky pohľadávok. Veľkí veritelia si celkovo uplatňujú nároky na vyše 75 % z celkového objemu pohľadávok voči Horizontu. Najväčším veriteľom je BMG Invest, ktorý si voči Horizontu uplatňuje pohľadávku v objeme takmer 5 mld. Sk. Konkurz na Horizont Slovakia vyhlásil súd 28. mája minulého roka.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 05:25