StoryEditor

Životné prostredie a U.S. STEEL Košice

13.10.2003, 00:00
Ochrana životného prostredia patrí medzi základné strategické ciele spoločnosti U.S. Steel Košice (USSK). Významnú úlohu v nej zohráva systém environmentálneho manažérstva (EMS) podľa STN EN ISO 14001, ktorý zahŕňa všetky činnosti a požiadavky na dosiahnutie prijatých cieľov. Splnenie medzinárodných štandardov, potvrdené certifikátom, vytvára dobrý obraz spoločnosti USSK medzi zákazníkmi i širokou verejnosťou a výrazne prispieva k spokojnosti vlastných zamestnancov.
V oblasti budovania, rozvoja a certifikácie Systému environmentálneho manažérstva (EMS) má dôležitú úlohu odbor Systém manažmentu kvality (QMS), ktorý vykonáva lektorskú, poradenskú a audítorskú činnosť v oblasti QMS a EMS. Prostredníctvom interného certifikačného miesta ICM QE USSK zabezpečuje internú certifikáciu organizačných jednotiek spoločnosti. V súčasnosti sú v USSK podľa STN EN ISO 14001 certifikované medzinárodnou inšpekčnou spoločnosťou RWTÜV Bratislava 2 divízne závody (DZ) a 7 DZ Interným certifikačným miestom ICM QE USSK. Výsledkom týchto činností je, že všetci zamestnanci výrobných závodov USSK budú zapojení do procesu implementácie a rozvoja EMS do konca roka 2003.

OCHRANA OVZDUŠIA
Oblasť ochrany ovzdušia patrí v U.S. Steel Košice k prioritným oblastiam. Jedným z hlavných cieľov je trvalé znižovanie množstva vypúšťaných emisií do ovzdušia v súlade s legislatívnymi požiadavkami SR. Z toho dôvodu sa realizovalo niekoľko významných projektov:
- výmena elektroodlučovačov na štyroch spekacích pásoch, kde došlo k zníženiu emisií TZL o 80 %
- kontinuálne meranie emisií Teplárne. Automatizované monitorovacie systémy (AMS) inštalované v dymovodoch z kotlov K1, K4, K5 a K6 Teplárne U.S. Steel Košice kontinuálne zaznamenávajú koncentrácie vypúšťaných emisií znečisťujúcich látok (TZL, CO, SO2, NOx) do ovzdušia
- rekonštrukcia filtra K2. Hlavným cieľom rekonštrukcie filtra kotla K2 v prevádzke Tepláreň U.S. Steel Košice bolo zvýšiť účinnosť zachytávania TZL tak, aby koncentrácia TZL na výstupe neprekročila zákonom stanovenú hranicu 100 mg/m3N. Realizáciou stavby sa znížilo množstvo emisií TZL vypúšťaných do ovzdušia o 90 % oproti predchádzajúcemu technickému stavu.

Zisťovanie vplyvu znečistenia ovzdušia z hutníckej výroby zabezpečujeme prostredníctvom imisného monitorovacieho systému, ktorý bol dokončený koncom roku 2002. Aplikovaný softvér NEIS (Národný emisný inventarizačný systém) umožňuje elektronickou formou poskytovať informácie o plnení emisných limitov, o meraniach emisií, o zisťovaní množstiev vypúšťaných znečisťujúcich látok a o výške poplatkov.
Medzi ďalšie kroky, ktoré spoločnosť U.S. Steel Košice uskutočňuje v oblasti ochrany ovzdušia, patrí aj realizácia významných projektov: odprášenie oceliarní, rekonštrukcia filtrov kotla K3 a suché odprášenie koksu. Výsledkom bude zabezpečenie výrazného poklesu množstva emisií.

Odprášenie spekacích pásov Aglomerácie

OCHRANA VôD
Výroba v spoločnosti USSK je neoddeliteľne spojená s využívaním priemyselných a pitných vôd. Dodávka priemyselnej vody sa zabezpečuje odberom povrchovej vody z rieky Hornád a úpravou v chemickej úpravni vôd v Krásnej nad Hornádom. Pitnú vodu pre našu spoločnosť, ako aj pre okolité obce Sokoľany, Gyňov, Bočiar a Haniska zabezpečujeme z vlastných zdrojov pitných vôd, ktoré sa nachádzajú v lokalite Gyňov - Seňa a nákupom od Východoslovenských vodární a kanalizácií. Odpadová voda USSK je zmesou vôd z povrchových odtokov, splaškových odpadových vôd a priemyselných odpadových vôd. Všetky odpadové vody USSK sa odvádzajú jednotnou kanalizačnou sieťou do čistiarne odpadových vôd v Sokoľanoch (ČOV), odkiaľ sa časť vyčistených odpadových vôd vracia späť do výrobného procesu ako priemyselná voda a druhá časť sa vypúšťa do Sokoľanského potoka.

Výpust do Sokoľanského potoka

Spoločnosť USSK si v rámci zabezpečenia ochrany vôd stanovila nasledovné ciele:
- zabezpečovať prevádzku na všetkých výrobných i nevýrobných zariadeniach tak, aby nedochádzalo k únikom nebezpečných látok do povrchových a podzemných vôd
- dodržiavať stanovené limity, resp. znižovať hodnoty ukazovateľov znečistenia vypúšťaných odpadových vôd do recipientu z ČOV Sokoľany.

Tieto ciele zabezpečujeme:
1. Systematickým kontrolovaním nakladania s nebezpečnými a škodlivými látkami v jednotlivých prevádzkach divíznych závodov spoločnosti formou interných auditov.
2. Monitorovaním podzemných vôd s cieľom posúdiť mieru migrácie jednotlivých kontaminantov v čase a priestore v rámci areálu spoločnosti USSK a aj širšieho okolia. V súčasnosti je do monitoringu kvality podzemných vôd zaradených 56 monitorovacích vrtov.
3. Čistením odpadových vôd už pri zdroji ich vzniku, s cieľom znížiť zaťaženosť koncovej čistiarne OV v Sokoľanoch, a to prevádzkovaním týchto vodných stavieb:
- troch neutralizačných staníc umiestnených v DZ Hutnícka druhovýroba prevádzka Radiátory, v DZ Studená valcovňa a v DZ Energetika prevádzka Tepláreň
- biologickej čistiarne odpadových vôd, ktorá čistí fenolčpavkové OV produkované divíznym závodom Koksovňa.
4. Koncovým čistením odpadových vôd v ČOV Sokoľany.
5. Denným monitorovaním kvality odpadových vôd v jednotlivých šachtách jednotného kanalizačného systému.
6. Kontinuálnym monitorovaním kvality vyčistených odpadových vôd z biologickej čistiarne divízneho závodu Koksovňa a odpadových vôd na prítoku do ČOV Sokoľany, ako aj vyčistených vôd vypúšťaných do recipientu.

Významné investičné projekty v oblasti ochrany vôd:
RaM Neutralizačnej stanice KORAD a Neutralizačnej stanice DZ SVa zabezpečila požadovanú kvalitu vypúšťaných odpadových vôd z prevádzky Radiátory a DZ Studená valcovňa podľa kanalizačného poriadku USSK.
Biologická čistiareň odpadových vôd DZ Koksovňa rieši odbúranie čistenia fenolčpavkových odpadových vôd z DZ Koksovňa v Mestskej čistiarni odpadových vôd v Kokšove-Bakši. Výstavbou sa zabezpečila realizácia uvedenej činnosti v USSK.
Ekologizácia mokrej haldy rieši utesnenie odkaliska pre naplavovanie troskopopolčekovej zmesi z Teplárne USSK. Tesniaci systém tvorí podzemná tesniaca stena po celom obvode odkaliska a súčasťou je aj monitorovací systém podzemných vôd.
Ekologizácia kalového hospodárstva - I. etapa (strojné odvodnenie kalov) - ide o spätné využitie kalov z ČOV USSK ich zaústením a odvodnením na odstredivke a následným odvozom do aglomeračnej vsádzky vysokých pecí.

ODPADOVÉ HOSPODÁRSTVO
Filozofia nakladania s odpadmi v spoločnosti U.S. Steel Košice, s. r. o. (USSK) spočíva v minimalizácii tvorby odpadov, vo zvyšovaní využiteľnosti odpadov v technologických zariadeniach spoločnosti USSK a v zabezpečení zneškodnenia odpadov na takých zariadeniach, ktoré vyhovujú platnej legislatíve v oblasti odpadového hospodárstva (OH) a neohrozujú ŽP a zdravie ľudí.
Produkcia odpadov vo vzťahu na 1 t vyrobenej ocele postupne klesá. Naproti tomu zhodnocovanie odpadov produkovaných spoločnosťou USSK vykazuje dlhodobo rastúci trend.
V ostatných rokoch sme realizovali niekoľko investičných projektov, ktorých cieľom bolo zosúladiť stav nakladania a zneškodňovania odpadov s legislatívou SR a EÚ:
- Ekologizácia Suchej haldy a zneškodňovanie odpadov. Realizáciou tesniacich systémov (podzemná tesniaca stena, hydroclona) sa zamedzilo úniku priesakových vôd z oblasti zo skládky do podzemných vôd.
- Hydrocyklónová separácia - realizáciou stavby v roku 2001 sa zabezpečila separácia vysokopecného kalu na podiely s vyššou a nižšou koncentráciou zinku.

Kontinuálnym vzdelávaním zamestnancov v oblasti environmentálneho manažérstva a aplikácie nových zákonov v oblasti ŽP zabezpečujeme ich uplatnenie na všetkých stupňoch riadenia.
Naším trvalým cieľom je formou znižovania environmentálnych záťaží zlepšovať životné prostredie v celom regióne.

žIVOTNé PROSTREDIE A U. S. STEEL KOŠICE
Rozvoj systému environmentálneho manažmentu
Ochrana životného prostredia patrí medzi základné strategické ciele spoločnosti U. S. Steel Košice (USSK). Významnú úlohu v nej zohráva systém environmentálneho manažérstva (EMS) podľa STN EN ISO 14001, ktorý v sebe zahŕňa všetky činnosti a požiadavky na dosiahnutie prijatých cieľov. Splnenie medzinárodných štandardov, potvrdené certifikátom, vytvára dobrý obraz spoločnosti USSK medzi zákazníkmi i širokou verejnosťou a výrazne prispieva k spokojnosti vlastných zamestnancov. V oblasti budovania, rozvoja a certifikácie Systému environmentálneho manažérstva (EMS) má dôležitú úlohu odbor Systém manažmentu kvality (QMS), ktorý vykonáva lektorskú, poradenskú a audítorskú činnosť v oblasti QMS a EMS. Prostredníctvom interného certifikačného miesta ICM QE USSK zabezpečuje internú certifikáciu organizačných jednotiek spoločnosti. V súčasnosti sú v USSK podľa STN EN ISO 14001 certifikované medzinárodnou inšpekčnou spoločnosťou RWTÜV Bratislava 2 divízne závody (DZ) a 7 DZ Interným certifik
ačným miestom ICM QE USSK. Výsledkom týchto činností je, že všetci zamestnanci výrobných závodov USSK budú zapojení do procesu implementácie a rozvoja EMS do konca roka 2003.

OCHRANA OVZDUŠIA
Oblasť ochrany ovzdušia patrí v U. S. Steel Košice k prioritným oblastiam. Jedným z hlavných cieľov je trvalé znižovanie množstva vypúšťaných emisií do ovzdušia v súlade s legislatívnymi požiadavkami SR. Kvôli tomu bolo realizovaných niekoľko významných projektov:
- výmena elektroodlučovačov na štyroch spekacích pásoch, kde došlo k zníženiu emisií TZL o 80%.
- kontinuálne meranie emisií Teplárne. Automatizované monitorovacie systémy (AMS) inštalované v dymovodoch z kotlov K1, K4, K5 a K6 Teplárne U. S. Steel Košice kontinuálne zaznamenávajú koncentrácie vypúšťaných emisií znečisťujúcich látok (TZL, CO, SO2, NOx) do ovzdušia.
- rekonštrukcia filtra K2. Hlavným cieľom rekonštrukcie filtra kotla K2 v prevádzke Tepláreň U. S. Steel Košice bolo zvýšiť účinnosť zachytávania TZL tak, aby koncentrácia TZL na výstupe neprekročila zákonom stanovenú hranicu 100 mg/m3N. Realizáciou stavby sa znížilo množstvo emisií TZL vypúšťaných do ovzdušia o 90 % oproti predchádzajúcemu technickému stavu.

Zisťovanie vplyvu znečistenia ovzdušia z hutníckej výroby zabezpečujeme prostredníctvom imisného monitorovacieho systému, ktorý bol dokončený koncom roku 2002. Aplikovaný softvér NEIS (Národný emisný inventarizačný systém) umožňuje elektronickou formou poskytovať informácie o plnení emisných limitov, o meraniach emisií, o zisťovaní množstiev vypúšťaných znečisťujúcich látok a o výške poplatkov.

Medzi ďalšie kroky, ktoré spoločnosť U. S. Steel Košice uskutočňuje v oblasti ochrany ovzdušia, patrí aj realizácia významných projektov: odprášenie Oceliarní, rekonštrukcia filtrov kotla K3 a suché odprášenie koksu. Výsledkom bude zabezpečenie výrazného poklesu množstva emisií.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 20:13