StoryEditor

Problémy s majetkom elektrární a opatrné banky

11.02.2002, 23:00

Úlohu reštrukturalizovať úverové zaťaženie Vodného diela Gabčíkovo (VDG) spolu s Vodným dielom Žilina si vytýčila vláda ešte v auguste 1999. Bolo potrebné nájsť optimálny model splácania zahraničných úverov. Konkrétna podoba reštrukturalizácie dozrela v uznesení vlády č. 619 z 3. júla 2001 O riešení usporiadania majetkových vzťahov na VDG. Bolo v ňom 16 úloh pre tri rezorty: financií, pôdohospodárstva a hospodárstva. Ako problematický sa zakrátko ukázal bod C16, podľa ktorého sa mal zameniť majetok Vodohospodárskej výstavby Bratislava (VVB), prislúchajúci Vodnému dielu Žilina, za majetok SE, a. s., prislúchajúci Vodnému dielu Gabčíkovo v účtovnom ohodnotení. Totiž Slovenské elektrárne na VDG vlastnia osem turbín a vyvedenie elektrického výkonu -- transformovňu veľmi vysokého napätia pripojenú na 400 kV v dvoch smeroch (aj do Maďarska).
So zámenou majetku nesúhlasí Ministerstvo hospodárstva SR. Dôležité majetkové operácie sú pod dohľadom veriteľov SE aj VVB. Finančná reštrukturalizácia SE pokračuje, začína sa jej ďalšia etapa. Generálny riaditeľ sekcie energetiky MH SR Ondrej Studenec vysvetľuje: "Pri oddeľovaní prenosovej sústavy zo SE (do a. s. Slovenská energetická prenosová sústava -- SEPS -- v stopercentnom vlastníctve štátu) sme už v lete 2001 získali súhlas bánk úverujúcich SE. Avšak keď sa banky dozvedeli, že chceme vyňať zo Slovenských elektrární majetok SEPS na vodnom diele v Gabčíkove, niektoré banky zrušili súhlas a až do novembra trvalo, kým sme ich presvedčili, že imanie SE sa nezníži o majetok na VDG. Ak by sa mala koncepcia vyčlenenia VDG uskutočniť, treba s bankami ďalej vyjednávať, aby dali súhlas na zámenu majetku".
Financie na splácanie úverov VVB za stavbu VDG mali plynúť cez Združenie Dunaj, ktoré podľa Občianskeho zákonníka v roku 1993 založili SE, VVB a predchodca Slovenského vodohospodárskeho podniku v Banskej Štiavnici (SVP) -- povodie Dunaja. Na jar 2001 vláda rozhodla, že funkcia združenia sa dočasne prevedie na bilaterálne vzťahy medzi VVB a SE, s cieľom finančne kompenzovať VVB. "Zo Združenia Dunaj sme dostali naposledy peniaze v I. polroku 1996," vysvetľuje Ivan Veselý, riaditeľ VVB. Na zrušenie združenia musí byť súhlas veriteľov VVB, lebo cez združenie mali plynúť financie na splácanie úverov. "Predložili sme na odsúhlasenie veriteľom postup, pri ktorom sa vytvára dostatok zdrojov na úvery, ktorými je VVB zaťažená. Pripravuje sa pozastavenie, resp. ukončenie fungovania združenia. Po dlhých rokovaniach sme 30. októbra uzatvorili so SE zmluvu o podiele na výnose z predaja elektriny vyrobenej vo VDG, elektrárni Čunovo a dvoch ďalších malých vodných elektrárňach. Podľa nej nám budú SE platiť asi 0,99 Sk za kilowatthodinu elektriny. Od 1. novembra nám aj začali platiť, tým sa naša finančná situácia podstatne zlepšila. Máme tak zabezpečené náklady na prevádzku a údržbu." Minulý rok elektrárne VDG vyrobili 2,43 TWh elektriny, takže pri tejto cene by VVB získala 2,41 mld. Sk.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 06:25