StoryEditor

Spotrebná daň z minerálnych olejov v praxi

15.01.2002, 23:00

V parlamente, na základe iniciatívy poslancov Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo, sa dostala do druhého čítania ďalšia novela zákona o spotrebnej dani z minerálnych olejov, zameraná na zrušenie farbenia motorovej nafty so zníženou sadzbou dane pre potreby poľnohospodárskej a lesníckej výroby. Predsedníctvo Sappo vyjadrilo nesúhlas, keďže prijatie tejto novely by zásadným spôsobom zmenilo celkovú filozofiu konštrukcie zákona. Zrušením farbenia motorovej nafty so zníženou sadzbou dane by došlo na trhu k držbe, pohybu a predaja tej istej motorovej nafty, ale s dvojitou sadzbou dane. Tým by sa nedala vylúčiť v praxi prípadná manipulácia s nimi, v záujme získania nezaslúženého prospechu distributérmi, predajcami a spotrebiteľmi nefarbenej motorovej nafty predávanej so zníženou sadzbou dane. Konečné riešenie tohto problému vidíme v odbúraní rôznych sadzieb spotrebnej dane na motorovú naftu, a tým i v konečnom dôsledku zrušenie jej farbenia, pričom vratka spotrebnej dane by sa poľnohospodárom realizovala v prepočte na ich výslednú produkciu. Žiadame tiež, aby povinnosti registrácie nedoliehali na subjekty, ktoré obchodujú s minerálnymi olejmi v spotrebiteľskom balení, do 10 januára. Žiadame tiež zrušiť povinnosť bankovej záruky na obchodovanie s daňovo zvýhodnenými minerálnymi olejmi v spotrebiteľskom balení do veľkosti 10 l.
Od 1. januára 2002, teda v plnom rozsahu, vstúpil do platnosti zákon č. 239/2001 Z. z. o spotrebnej dani z minerálnych olejov. Pripomíname, že Sappo aktívne vstúpilo do legislatívneho procesu tvorby tohto zákona a vecnou argumentáciou voči ústredným orgánom štátnej správy, dobrou spoluprácou so zákonodarným zborom, ako i permanentnou prezentáciou voči laickej a odbornej verejnosti sa podarilo, že parlament odsúhlasil zníženie spotrebnej dane z motorovej nafty i niekoľko ďalších návrhov, ktorých realizácia prispeje k účinnejšiemu napĺňaniu zákona v praxi. V etape polročnej prípravy na implementáciu zákona do praxe vznikla však, ako sme naznačili, objektívna potreba jeho novelizácie. Na podnet členských spoločností sa uskutočnilo začiatkom novembra pracovné rokovanie čelných predstaviteľov Sappo so správcom dane -- Colným riaditeľstvom SR, a nadväzne sme sa zúčastnili na pracovnej porade, ktorú zvolala ministerka financií SR k problematike preverenia pripravenosti zavedenia uvedeného zákona do praxe. V súlade s prijatými závermi týchto rokovaní predložilo Sappo na MF SR a Colné riaditeľstvo SR vecnú kvantifikáciu problémov spojených s vytvorením podmienok na dosiahnutie legislatívne čistého, bezproblémového a plynulého nábehu zákona v praxi.
Navrhujeme v nich, aby sa v rámci novely zákona opäť riešilo určovanie najviac prípustnej výšky prirodzených strát minerálneho oleja pri výrobe, skladovaní a preprave súvisiace s jeho fyzikálno-chemickými vlastnosťami a bola vydaná v tomto smere Slovenská technická norma (STN) v harmonizácii s právom EÚ. Oceňujeme, že zladenie podmienok daňových skladov na technické vybavenie meracích prístrojov v úplnom súlade so zákonnými požiadavkami bolo v rámci schválenej novely v parlamente v decembri 2001 predĺžené do 30. septembra 2002. Vyjadrujeme presvedčenie, že v rámci pripravovanej novely zákona sa budú realizovať návrhy Sappo predložené MF SR a do Národnej rady SR.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 12:58