StoryEditor

Argentíne hrozí bankrot celého bankového systému

09.01.2002, 23:00

Devalvácia pesa a prísľub vlády, že občania si môžu vybrať z bánk mesačne iba 1 000 USD, vyvolá podľa analytikov už v krátkom čase bankrot celého bankového systému.
V prípade najhoršieho scenára dôjde k odlevu kapitálu z bánk, konštatuje vo svojej štúdii Schroder Salomon Smith Barney. Aj pri veľmi miernom odhade dosiahne nákladová záťaž komerčných bánk také dimenzie, že nebudú schopné fungovať, pričom možno očakávať ich straty v celkovej výške 10 až 12 mld. USD. V takom prípade budú potrebovať zahraničnú pomoc, čo však v tejto chvíli nie je reálne, uvádza sa v analýze Merrill Lynch. Analytici očakávajú kolaps z troch dôvodov.
Prvým je skutočnosť, že v dôsledku devalvácie pesa vykážu argentínske banky stratu 9 mld. USD. Za druhý dôvod sa považuje prudký prepad hodnoty vládnych obligácií, ktorý sa odhaduje na 20 -- 40 %. Pri ich reštrukturalizácii môžu banky očakávať ďalšie straty od 2 do 4 mld. USD. Tretím negatívnym faktorom je, že argentínske banky v čase kritickej ekonomickej situácie v podnikateľskom sektore budú musieť čeliť aj extrémnemu náporu tzv. zlých úverov.
Morgan Stanley využil vo svojej štúdii paralelu s mexickou finančnou krízou v polovici 90. rokov a dospel k záveru, že ak argentínske firmy nesplatia čo len 15 % z celkovej masy úverov, vykážu banky dodatočné straty vo výške 5 mld. USD. Tieto "šoky" zhoršia terajšiu, aj tak veľmi komplikovanú, situáciu v bankovom sektore a následne sa premietnu do jeho silného podkapitalizovania a nízkej likvidity. Kritickú situáciu dokresľuje aj fakt, že predstavitelia najväčších argentínskych bánk, prevažne so zahraničnou účasťou -- Santander Central Hispano, Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, Banco Rio a Banco Frances, vyzvali prezidenta Eduarda Duhaldeho na naliehavé stretnutie. Argentínsky prezident už požiadal Medzinárodný menový fond a Svetovú banku o finančnú pomoc v objeme 15 -- 20 mld. USD. Tento objem zdrojov sa však viaže na podmienky, ktoré budú pre Argentínu sotva únosné a akceptovateľné. Zahraničné banky, ktoré pôsobia na argentínskom trhu, Santander Central Hispano a Banco Bilbao Vizcaya Argentaria odmietajú poskytnúť ďalšie zdroje do bankového systému, pretože pri investovaní doteraz vykázali straty 3,4 mld. USD.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 09:32