StoryEditor

Očakávajú sa ďalšie prostriedky z predaja VÚB

03.12.2001, 23:00

Obchodovanie na slovenskom medzibankovom peňažnom trhu bolo po víkende typické sústredením sa komerčných bánk prevažne na najkratšie periódy. S jednodňovými depozitmi sa začalo obchodovať na úrovni 7,60/7,70 % p. a. pri overnightoch a tomnextoch. Spotnexty sa v úvode týždňa nachádzali na cene 7,55/7,70 % p. a. Na rovnakej úrovni kótovali komerčné banky aj úložky s lehotou splatnosti do šiestich mesiacov. Otváracia cena medzibankových pôžičiek s deväťmesačnou a ročnou maturitou bola taktiež na rovnakej úrovni 7,50/7,70 % p. a.
Z dôvodu podstavu likvidity tak na dennej báze, ako aj na kumulatívnej báze sa v priebehu včerajšieho dňa overnighty v relatívne veľkých objemoch nakupovali, následkom čoho vzrástla ich cena na úroveň 7,7/7,8 %. Podobná situácia bola aj pri tomnextoch, ktoré vzrástli ešte vyššie na konečnú úroveň 7,75/7,90 %. Včera sa vyberali taktiež spotnexty a úložky s týždňovou lehotou splatnosti, pri ktorých sa posunula smerom nahor len dopytová strana ceny o päť bázických bodov. S ostatnými periódami sa v priebehu včerajšieho dňa neobchodovalo.
V úvode nového týždňa deponovali komerčné banky v Bankovom zúčtovacom centre Slovenska 32,282 mld. Sk, čím je sektor na dennej báze v podstave. Denný podstav bol vo výške takmer jednej miliardy. Na kumulatívnej báze predstavuje plnenie povinných minimálnych rezerv 90,77 %, a tým je sektor v podstave viac ako 8 mld. Sk. Objem likvidity v bankovom sektore včera zvýšili 3 miliardy Sk. Časť prílevu prostriedkov pravdepodobne súvisí s návratom piatkovej jednodňovej sterilizácie niektorých bánk v Národnej banke Slovenska.
Objem likvidity v sektore by mal zmeniť pravidelný repo tender NBS. Pred ním sa uskutoční aukcia 273-dňových štátnych pokladničných poukážok organizovaná Ministerstvom financií SR, v ktorej je maximálny objem stanovený opäť na 2,5 mld. Sk. Všeobecne sa očakáva, že ministerstvo potrebuje na prefinancovanie poslednej časti schodku štátneho rozpočtu len 1,5 mld. Sk a predpokladá sa, že bude krátiť s dopytu, ktorý túto úroveň presiahne. "V prípade úspešnej dnešnej aukcie rezort financií pravdepodobne už nevypíše ďalšiu aukciu," povedala pre HN Jana Cidoríková, dílerka VÚB. Po aukcii ŠPP bude nasledovať sterilizačný repo tender centrálnej banky. V stredu príde do sektora 21,45 mld. Sk zo splatného repo tendra. Pavel Jánošík zo Slovenskej sporiteľne predpokladá, že centrálna banka má priestor na stiahnutie až 20 mld. Sk v prípade, že ministerstvo bude v aukcii ŠPP úspešné. Díler očakáva prílev ďalšej likvidity z Fondu národného majetku z predaja VÚB. Výnosy z repo tendra pravdepodobne ostanú na nezmenenej úrovni, keď sa už tradične nachádzajú v rozmedzí 7,73 až 7,75 %. Ďalší vývoj úrokových sadzieb najkratších prostriedkov bude závisieť od výsledkov aukcie štátnych pokladničných poukážok a hlavne sterilizačného repo tendra NBS.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 09:29