StoryEditor

AOL pokračuje v súde s Microsoftom

23.01.2002, 23:00

Firma AOL Time Warner Inc. podala v utorok na Okresnom súde vo Washingtone žalobu na Microsoft Corp. za finančné škody na internetovom prehliadači Netscape Navigator, spôsobené porušením pravidiel protimonopolného zákona. V 20-stranovej obžalobe AOL tvrdí, že kedysi dominantný internetový prehliadač Netscape Navigator zaznamenal škody kvôli neférovej propagácii produktu Microsoft Explorer. Podľa žalobcu Microsoft, producent a distributér operačného systému Windows, využil svoju monopolnú pozíciu na trhu operačných systémov, ku ktorým zadarmo pridával aj produkt Explorer, čím zabránil firme AOL efektívne distribuovať jej prehliadač Navigator. Prehliadač Microsoft Explorer je momentálne najrozšírenejším programom pre prístup do internetu. Podľa analytikov môže AOL vysúdiť desiatky miliónov dolárov, možno až 100 mil. USD.
Podiel Netscape na trhu internetových prehliadačov od roku 1995, keď Microsoft odštartoval spomínanú formu distribúcie, prudko klesol. Vlani sedem sudcov odvolacieho súdu potvrdilo porušenie protimonopolného zákona firmou Microsoft až v ôsmich separátnych prípadoch. V novembri Microsoft po trojročnom spore dosiahol mimosúdne vyrovnanie s Ministerstvom spravodlivosti USA a deviatimi americkými štátmi. Ale ďalších deväť štátov, ktoré boli na strane žalobcov, vyrovnanie odmietli a požadovali vyšší postih. "Súdny prípad Netscape je logickým pokračovaním nálezov podaných na okresný súd a potvrdených v odvolacom konaní, že Microsoft potláčal konkurenciu, porušil protimonopolné zákony a nezákonne udržiaval monopol na úkor Netscape," píše v oficiálnom stanovisku Randall Boe, právnik zastupujúci AOL. Hovorca spoločnosti Microsoft Jim Desler sa ku konkrétnym bodom obžaloby zatiaľ nevedel vyjadriť, ale dodal, že AOL odkúpil Netscape za 10 mld. USD (v roku 1999) a teraz chce viniť Microsoft za ich vlastné chyby v manažmente.
Podľa analytikov v súčasnosti má Netscape na trhu podiel zhruba 20 %, pričom v roku 1995 to bolo asi 70 %.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 09:16