StoryEditor

Na stratégii krajiny sa pracuje odznova

23.02.2004, 23:00

Minister hospodárstva Pavol Rusko oboznámil Hospodársku radu vlády s cieľmi Národohospodárskej stratégie. "Ide v nej o zabezpečenie maximálneho ekonomického rastu v podmienkach trvalo udržateľného rozvoja," informoval minister. Jej ciele sa majú zabezpečovať odvetvovými rezortnými politikami. Podľa Ruska má byť v nej zahrnuté aj postavenie energetiky.
Potrebu elektriny na budúce roky bude treba vyčísliť, takisto aj podiel jej vývozu či dovozu. Podľa pracovníka Ústavu domácej a svetovej ekonomiky SAV Viliama Páleníka, spoluautora stratégie, je jej ambíciou spájať čiastkové politiky, ako stabilizáciu verejných financií, zavedenie eura či energetiku a priemysel.
Vypracovať stratégiu žiadajú predstavitelia priemyslu už niekoľko rokov. Jej rýchle dopracovanie v auguste minulého roka sľúbil bývalý šéf rezortu hospodárstva Robert Nemcsics. Aj vtedy na jej zverejnenie a prijatie naliehali priemyselníci v súvislosti s prijatím zmeny zákona o veľkej privatizácii. V nej išlo o spriechodnenie doprivatizácie energetických podnikov. Na tejto verzii stratégie pracoval Peter Staněk z SAV. "V pôvodnej stratégii sa nepokračuje, bol zostavený iný tím. Pán minister Rusko nemal záujem o to, čo sa urobilo dovtedy," informoval HN Staněk. Teraz sú v komisii, ktorá koordinuje prípravu stratégie, ľudia z Klubu 500. Na včerajšom prerokovaní jej cieľov sa zúčastnil aj predseda SOPK Peter Mihók. "Stratégia by mala dať návod, ako doháňať rozdiely medzi nami a úniou," informoval Mihók. Vychádza však z toho, že priemerný trojpercentný rast medzi rokmi 2007 až 2013 (toto obdobia má stratégia zohľadňovať) bude nedostatočný. Mihók upozornil na hroziaci nedostatok elektriny. Podľa neho by v stratégii mala byť vyjadrená podpora dostavbe jadrovej elektrárne v Mochovciach a podpora obnoviteľným zdrojom energie.
Podľa Ruska v stratégii bude treba reagovať na odvetvia, ktoré zanikajú, a podporovať tie, ktoré majú veľkú perspektívu. Za ne Rusko považuje automobilový a drevospracujúci priemysel. Má sa v nej určiť pozícia školstva a zdravotníctva, lebo tieto odvetvia sa starajú o ľudské zdroje. "Na európskom trhu vlastne budeme súťažiť s našimi ľuďmi, od nich bude závisieť, ako budú pripravení," zdôraznil Rusko. Stratégia bude mať odporúčací charakter a má byť dokončená do jesene tohto roka.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 21:09