StoryEditor

Atwoodovej inteligentná hra s čitateľom

02.08.2002, 00:00

Kanadská poetka, prozaička a literárna kritička Margaret Atwoodová je dobre známa aj u nás. Ako šesťročná napísala prvý román o mravcoch a odvtedy zostala literatúre verná. V našich kníhkupectvách sa objavili jej knihy Nevesta zbojníčka, Modrovousovo vejce alebo Vynáranie. Jej desiaty román Slepý vrah, ktorý získal v roku 2000 prestížnu britskú Booker Prize, prináša české vydavateľstvo BB Art.
Slepý vrah je príbeh prerozprávaný staršou zo sestier Chaseových. Mladšia Laura zomiera vo veku dvadsiatich piatich rokov za neobjasnených okolností hneď na začiatku príbehu. Iris toto rozprávanie venuje svojej opatrovateľke Myre, hoci tajne dúfa, že si ho raz prečíta jej jediná vnučka Sabrina, s ktorou nemá stará pani žiaden kontakt.
Román sa odvíja v štyroch rovinách -- detstvo Laury a Iris sa prelína s popisom posledných dní staršej, teraz už osemdesiat ročnej sestry, príbehom tajných milencov a sci-fi, ktoré rozpráva jeden z nich svojej láske. Po počiatočných orientačných problémoch sa v príbehu začína rozjasňovať, hoci do konca zostáva nejasné, koho ušiam boli určené príbehy z planéty Zycron.
Atwoodová popisuje charakter dvoch odlišných sestier a ich postoj k životným situáciám. Staršia Iris je tá rozumná, ktorá svoju mladosť obetuje "vyšším záujmom" v podobe sobáša s bohatým, ale inak nezaujímavým Richardom, aby zachránila rodinný majetok a zabezpečila tak nadštandardný život sebe a o štyri roky mladšej sestre. Znáša zvyky svojho manžela a jeho sestry Winifred, ktorá organizuje celý ich život. Jej oddanosť osudu vyústi do straty jediného dieťaťa, Iris však pri živote drží jej dvojaký život. Laura je opakom svojej sestry -- priama a otvorená, čo jej však takisto neprináša šťastie a je svojím okolím považovaná za blázna. Celý život je rebelom, ale keď rozpozná, že skutočnosť je iná za akú ju považovala, rozhodne sa svoj mladý život skončiť. Dva roky po jej smrti vychádza jej román Slepý vrah, za čo si Laura Chaseová vyslúži pozornosť aj po smrti -- stáva sa uznávanou, ba až kultovou autorkou.
Tajnostkársky príbeh funguje vďaka spisovateľskej suverenite a čitateľa zvádza na sledovanie mnohých falošných stôp. Názov knihy naznačuje, že pôjde o kriminálny román, v skutočnosti sledujeme hlavne spleť sociálnych vzťahov. Atwoodová prináša jemný príbeh o žene, ktorá celý život strávi v tieni svojej sestry, je dobrovoľne slepá voči svojmu okoliu a snaží sa porozumieť všetkým, ktorí sú v jej živote mŕtvi, pretože "nič nie je komplikovanejšie ako rozumieť mŕtvym, ale nič nie je nebezpečnejšie ako ich ignorovať."

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 14:11