StoryEditor

Pokrok v privatizácií energetiky

26.06.2002, 00:00

Včera podpísali minister hospodárstva Ľubomír Harach, zástupcovia FNM za SR a riaditeľ Electricité de France (EdF) pre strednú a východnú Európu Paul Amoravain za investora dohodu o kúpe a predaji 49 % akcií distribučnej elektroenergetickej spoločnosti Stredoslovenská energetika (SSE), a. s., Žilina.
EdF zároveň získal predkupné právo na ďalšie akcie SSE. Tie sa môžu stať predmetom kúpy až po zmene zákona o veľkej privatizácii. Ustanovenie tohto zákona predpisuje v SSE ako aj v ďalších dvoch distribučkách trvalú účasť štátu vo výške 51 %. Podľa Amoravaina, ak sa predaj zostávajúcej štátnej účasti stane aktuálny, EdF bude na kúpu pripravený. Zároveň bola podpísaná aj akcionárska zmluva, kde sú náležitosti vzťahov medzi štátom a investorom a zmluva o viazanom účte. Celú kúpnu sumu -- 158 mil. eur bude mať štát k dispozícii po uzavretí transakcie. Očakáva sa, že do konca augusta. EdF mieni obsadiť päť miest v päťčlennom predstavenstve SSE. Minister Harach po podpise vyslovil presvedčenie, že vstup EdF do SSE napomôže rozvoju zahraničných investícií aj do ďalších sektorov slovenského hospodárstva. V tejto súvislosti spomenul záujem rezortu o spoluprácu s francúzskymi automobilkami. EdF sa zaujíma aj o kúpu akciového podielu v Slovenských elektrárňach (SE), prípadne v spoločnosti z jej majetku vytvorenej. Harach včera ubezpečil, že vlastníctvo podielu v SSE nevylúči EdF zo súťaže o podiel v SE. Vstup investora pre HN komentoval Miroslav Rapšík, predseda predstavenstva SSE: "Očakávame prínos v niekoľkých rovinách -- know-how pre otvorenie trhu s elektrinou, pre poskytovanie kvalitnejších služieb a dokončenie reinžinieringu firmy."
EdF je štátna akciová spoločnosť podnikajúca vo výrobe a distribúcii elektriny. Minulý rok vykázala obrat 40,7 mld. eur pri zisku 841 mil. eur. Edf investoval do elektrárenských spoločností v Nemecku, Maďarsku, Česku a Poľsku, ale aj mimo Európy.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 07:32