StoryEditor

Eurofondy možno využiť aj na nákup traktorov

30.07.2004, 00:00
Poľnohospodárske podniky na Slovensku používajú asi 25-tisíc traktorov, z ktorých 80 % je starších viac ako osem rokov. Podľa prezidenta Združenia výrobcov a predajcov poľnohospodárskej techniky v SR Jána Jecha, agropodnikatelia by ročne potrebovali 10 mld. Sk, aby mohli obnoviť jednoduchú reprodukciu strojov. Od roku 2000 do roku 2003 sme na Slovensko doviezli 1 660 traktorov, ale rozsiahlu modernizáciu strojového parku si môžu dovoliť len najúspešnejšie poľnohospodárske podniky.
Po vstupe Slovenska do Európskej únie majú poľnohospodárske podniky väčšie šance aj na obnovu svojej techniky. "Podpora poľnohospodárstva zo štrukturálnych fondov únie je zahrnutá do Sektorového operačného programu Poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka. Okrem toho sú to napríklad národné podpory, ktoré budú nad rámec pomoci v rámci únie alebo podpora trhu v rámci trhových poriadkov Spoločnej poľnohospodárskej politiky," zdôraznil Juraj Hamaš z ministerstva pôdohospodárstva.
Poľnohospodárske podniky na Slovensku používajú asi 25-tisíc traktorov, z ktorých 80 percent je starších viac ako osem rokov. Podľa prezidenta Združenia výrobcov a predajcov poľnohospodárskej techniky v SR Jána Jecha by agropodnikatelia na jednoduchú obnovu strojového vybavenia potrebovali 10 miliárd korún ročne.
Od roku 2000 do minulého roka sa na Slovensko doviezlo 1 660 traktorov, ale rozsiahlu modernizáciu strojového parku si môžu dovoliť len najúspešnejšie poľnohospodárske podniky. "V posledných rokoch sme dovážali traktory vyššieho výkonnostného radu. Bolo by chybou, keby sa náš trh nimi predimenzoval. V nasledujúcom období by sme mali dovážať traktory strednej a nižšej kategórie, aby ponuka bola vyvážená. Napríklad Zetor Brno prichádza na európsky trh s novým typom traktorov so strednou výkonnosťou," povedal Juraj Hamaš.
Na Slovensku zostal už len jeden výrobca traktorov, ktorým je martinská spoločnosť LKT. V tomto roku začala v Trstenej vyrábať inovované traktory s vyšším výkonom UR-2 a UR-4, ktoré predtým vyrábali v Martine. Ročná kapacita je plánovaná na 800 traktorov, v tomto roku majú vyrobiť 100 kusov. Podľa konateľa spoločnosti Petra Šinála sa prvý polrok neskončil optimisticky, pričom 80 percent produkcie má ísť na export napríklad do Kazachstanu a ďalších krajín. Presadiť sa v zahraničí je zložité vzhľadom na silnú slovenskú korunu. "Naše traktory sú slovenským výrobkom. Rozhodujúce dielce a agregáty vyrábajú v martinských firmách Diesel, E. M. T. Produktion alebo v spoločnosti Manet v Považskej Bystrici. Nemáme s nimi problémy. Traktory majú lepšiu kabínu pre vodiča, hydrauliku a chladenie motora. Predaj na domácom trhu ovplyvňuje zmenená dotačná politika štátu voči poľnohospodárom," dodal Šinál. Za firmou LKT je spoločnosť Martimex Alfa, ktorá chce udržať výrobu traktorov na Slovensku. V polovici sedemdesiatych rokov boli veľkými výrobcami traktorov Martinské strojárne, ktoré prevzali zo Zetora Brno výrobu traktorov stredného a vyššieho radu. V osemdesiatych rokoch začali kooperovať s firmou Ursus vo Varšave. V tom čase v Martine vyrábali šesťtisíc traktorov ročne, po krachu strojární ich terajšia produkcia v Trstenej nepredstavuje ani desatinu.

Agrotechnika potrebná pre jednoduchú obnovu ( v ks)
Traktory 2000
Obilné kombajny 310
Sejacie stroje  500
Postrekovače 200
Zdoj: Združenie výrobcov a predajcov poľnohospodárskej techniky v SR

 

Novonakúpené traktory v SR v kusoch
Rok: 1999 2000 2001 2002 2003
  110 377 431 487 371
Zdroj: MP

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 14:01