StoryEditor

Washington hrozí RWE sankciami

07.08.2003, 00:00

Ak by americká vláda svoje hrozby na adresu nemeckej spoločnosti RWE Dea myslela vážne, mohlo by vypuknúť nové kolo transatlantického sporu. Príčinou sú prieskumné práce nemeckej firmy pri hľadaní zásob plynu v Líbyi. Norma, na ktorú sa pritom Američania odvolávajú (Iran-Libya Sanctions Ac -- ILSA, prijatá americkým Kongresom v roku 1996), je pritom sporná od samého začiatku. Podľa nej hrozia americké sankcie takým firmám, ktoré by v uvedených krajinách pri ropných či plynárenských projektoch investovali ročne viac ako 20 mil. USD.
Európska únia tento svojrázny zákon nikdy neuznala -- ba naopak, podala proti nemu sťažnosť vo Svetovej obchodnej organizácii. Podľa nemeckého zákona o obchodnej činnosti v zahraničí majú dokonca nemecké firmy priamo zakázané, aby sa podieľali na výzvach smerujúcich k bojkotovaniu ľubovoľných štátov. V minulosti už Američania v tejto súvislosti preverovali napríklad koncerny ENI, Total Fina a Wintershall. V poslednom okamihu však americký prezident pred uplatnením sankcií vždy cúvol.
V aktuálnom prípade ide o zmluvu, ktorú dcérska spoločnosť essenského koncernu RWE -- RWE Dea -- začiatkom júna 2003 uzavrela s líbyjskou Národnou ropnou korporáciou. Jej obsahom je spoločné hľadanie ložísk ropy a zemného plynu. Licencia sa týka troch zálivov -- Cyrenaika, Syrt a Kufra. V priebehu nasledujúcich piatich rokov tu majú Nemci investovať 56 mil. USD. Začiatok prác zatiaľ nie je stanovený. Koncern RWE zastáva názor, že táto zmluva v nijakom prípade nespadá do kategórie tých, ktorých by sa eventuálne americké sankcie mohli vôbec týkať.
V uplynulých mesiacoch americká vláda vzťah k Iránu, Sýrii a Líbyi ešte viac priostrila. Na obnove vojnou zničeného irackého hospodárstva sa napr. zahraničné firmy ako subdodávatelia amerického Halliburtonu môžu dokonca podieľať len vtedy, ak sa pripoja k bojkotu Líbye a Iránu. Nedávnym podpisom nemecko-iránskej dohody o podpore a ochrane investícií dal Berlín jasne najavo, že sa na americkom ťažení nemieni podieľať. Dohoda ešte podlieha ratifikácii spolkovým parlamentom. Nemecké ministerstvo hospodárstva sa k najnovším americkým hrozbám zatiaľ nevyjadrilo, ale podľa všeobecného názoru nad nemeckými podnikmi visí Damoklov meč. (hn/gaf)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 02:10