StoryEditor

Decentralizácia irituje silnejších

16.09.2004, 00:00
Reforma verejnej správy a územnej samosprávy finišuje. Jedným z jej vrcholov je fiškálna decentralizácia a nový finančný mechanizmus, ktorý by mal priblížiť správu vecí verejných bližšie k občanovi. Ohnivkom mechanizmu sú navrhované zmeny v zákone o miestnych daniach, o ktorých budú poslanci parlamentu rokovať.

Reforma verejnej správy a územnej samosprávy finišuje. Jedným z jej vrcholov je fiškálna decentralizácia a nový finančný mechanizmus, ktorý by mal priblížiť správu vecí verejných bližšie k občanovi. Ohnivkom mechanizmu sú navrhované zmeny v zákone o miestnych daniach, o ktorých budú poslanci parlamentu rokovať. Tie zmobilizovali ekonomicky najsilnejšie mestské časti Košíc a Bratislavy. Za súčasného stavu totiž dane z nehnuteľností od podnikateľských subjektov, ktoré sídlia v ich katastri, tvoria najväčšiu časť príjmov v rozpočte týchto mestských častí. Na ilustráciu, najzápadnejšia mestská časť Košíc, Šaca, získava takto až 85 percent príjmov, (75 miliónov korún). Silnejšie mestské časti sa preto bránia zmenám v zákone o miestnych daniach, ktorý tvorí dôležitú časť rozpočtovej reformy. Správcom dane by sa v Košiciach namiesto 22 mestských častí stalo mesto ako celok. To by zrejme peniaze rozdeľovať inak a mestské časti by mohli prísť o významnú časť svojich rozpočtových príjmov.
Návrh zákona o fiškálnej decentralizácii a pozmeňujúce návrhy, ktoré prijal gestorský výbor Národnej rady SR, podporujú predsedovia samosprávnych krajov a primátori krajských miest. Za hlavný prínos zákona pre regionálne samosprávy označujú naplnenie princípu samosprávnosti, zvýšenie ich finančnej nezávislosti a možnosť stabilizácie príjmov pre územnú samosprávu nielen na rok 2005, odkedy by mala byť fiškálna decentralizácia funkčná. Košickej radnici sa v návrhu zákona o rozpočtovom určení výnosu dane z príjmov pozdáva najmä rozdeľovanie a poukazovanie výnosu tejto dane jednotlivým mestám. Jedným dúškom však požaduje zohľadniť špeciálne postavenie mesta s 22 mestskými časťami a už niekoľko rokov volá po zmenách v zákone o Košiciach, ktoré by posilnili postavenie mesta. Košické KDH pripomína, že veľké mestské časti minú väčšinu peňazí na svoje platy a odmeny. Ide dokonca tak ďaleko, že navrhuje jednu mestskú časť totožnú s mestom, jedného primátora a satelitné dedinské časti so starostami. Prihovára sa za jasnú identifikáciu kompetencií mesta a mestských častí, lacnejšiu prevádzku samosprávy a hospodárnosť.
Je zrejmé, že sprievodným javom štartujúcich zmien v samospráve je nervozita niektorých jej predstaviteľov. Mestská časť Košice-Šaca už hrozí odtrhnutím od Košíc a pripravuje svojich obyvateľov na referendum.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 17:41