StoryEditor

Čína láka do bánk zahraničných investorov

08.12.2003, 23:00
Čínska vláda v uplynulých dňoch zvýšila maximálnu hranicu podielu, ktorý môžu zahraniční investori vlastniť v domácich bankách, na pätinu zo súčasných 15 percent.

Liberalizácia čínskeho bankového sektora pokračuje. Čínska vláda v uplynulých dňoch zvýšila maximálnu hranicu podielu, ktorý môžu zahraniční investori vlastniť v domácich bankách, na pätinu zo súčasných 15 percent. Informovala o tom agentúra Bloomberg. Privatizácia tamojších bánk sa však nezaobíde bez likvidácie zlých pohľadávok a reštrukturalizácie úverového portfólia. Podobnými procesmi prešlo Slovensko i ostatné postkomunistické štáty, kde sa centrálne plánovaná ekonomika nahrádzala trhovým hospodárstvom.
V najbližších mesiacoch bude musieť Čína zlikvidovať asi 500 miliárd dolárov zlých úverov, ak chce do svojich bánk prilákať zahraničné bankové domy, ako Citigroup či HSBC Holding. Spomínaná suma tvorí približne pätinu zo všetkých bankových pohľadávok a je dedičstvom nekontrovaného pumpovania peňažných fondov do neziskových štátnych podnikov v uplynulých päťdesiatich rokoch. Ratingové agentúry Moody´s Investors Services a Standard & Poor´s dokonca odhadujú, že podiel zlých úverov je v porovnaní s oficiálnymi číslami dvojnásobný.
Podľa šéfa Čínskej komisie pre reguláciu bánk Liu Mingkanga sa budú predávať minoritné podiely v štyroch najväčších čínskych bankách -- Čínskej priemyselnej a obchodnej banke, Čínskej banke, Čínskej stavebnej banke a Poľnohospodárskej čínskej banke. Ich sa teda má týkať aj spomínaná reštrukturalizácia a ozdravenie. Medzi najväčších záujemcov o podiely v čínskych bankách patria finančné skupiny Citigroup, HSBC a okrem nich aj Deutsche Bank, ktoré majú popri bankových licenciách záujem získať aj povolenia na predaj podielových fondov. Pre tento druh podnikania vidia v Číne veľkú perspektívu, pretože úspory domácností tu dosahujú v prepočte až 1,3 bilióna amerických dolárov. "Je to dobrá správa pre zahraničné banky, ktoré majú záujem investovať v Číne," reagoval na blížiacu sa privatizáciu Xu Weiqun, ktorý v spoločnosti Fullgoal Dynamic Balanced Fund spravuje aktíva za zhruba dve miliardy čínskych jüanov (240 miliárd dolárov). Štyri percentá z toho sú investované práve v bankách.
Liu sa domnieva, že privatizácia bankového sektora v Číne domácim bankám prospeje. "Naše banky budú mať príležitosť získať nové dokonalejšie technológie a odborné manažérske znalosti," povedal Liu. Doplnil, že ozdravenie a vstup zahraničných investorov sa začne pilotným projektom, na ktorom sa zúčastní jedna, nanajvýš dve zo štyroch navrhnutých bánk. Mala by to byť Priemyselná banka a Poľnohospodárska banka, ktoré sú podľa šéfa regulačnej bankovej komisie "v lepšej kondícií" ako zvyšné dve. Ozdravovací plán bude mať tri etapy, ktoré sa začnú predstavením investorov a znížením podielu zlých pohľadávok. Pokračovať budú zvýšením kapitálu a ponukou podielov na predaj.
Znižovanie podielu zlých úverov v bankách je v poradí druhým za ostatných päť rokov. Čína v roku 1998 minula na zvýšenie kapitálu vo vybraných bankách 270 miliárd jüanov. O rok nato vytvorila štyri spoločnosti na riadenie aktív, do ktorých presunula nedobytné bankové pohľadávky za vyše 1,4 bilióna jüanov. Pokračovanie ozdravovania bánk je však podľa analytikov nevyhnutné. "Čína potrebuje reštrukturalizáciu a reformu bankového systému, ak chce, aby jej ekonomika pokračovala v rozvoji," zdôraznil Andrew Salton zo správcovskej spoločnosti Standard Life Investments z Hongkongu.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 17:21