StoryEditor

Akcie ZSNP na burze až po rozhodnutí súdu

08.09.2003, 00:00
Dňa 4. septembra 2003 bolo s okamžitou účinnosťou pozastavené obchodovanie s akciami ZSNP, a. s., vrátane obchodovania s týmito akciami v rámci povinnej ponuky na prevzatie.

Na základe uznesenia Krajského súdu v Bratislave o nariadení predbežného opatrenia doručeného na Burzu cenných papierov v Bratislave dňa 4. septembra 2003 bolo s okamžitou účinnosťou v tento deň pozastavené obchodovanie s akciami ZSNP, a. s., vrátane obchodovania s týmito akciami v rámci povinnej ponuky na prevzatie. Pozastavenie je platné až do nadobudnutia právoplatného rozhodnutia súdu o neplatnosti uznesení prijatých na valnom zhromaždení ZSNP dňa 9. júla 2003.
Predbežné opatrenie súdu skomplikovalo situáciu finančnej skupine Penta, ktorá naň už na druhý deň reagovala vyhlásením, že jej nie je jasný súvis medzi pozastavením obchodovania s akciami spoločnosti ZSNP a žalobou, týkajúcou sa vyslovenia neplatnosti záverov riadneho valného zhromaždenia. Podľa Penty je tiež nepochybné, že "prípadné vyslovenie uznesení valného zhromaždenia ZSNP za neplatné by nemalo žiadny vplyv na stanovenie ceny za akcie v rámci povinnej ponuky na prevzatie, ktorú Penta vyhlásila v súlade so zákonom". V argumentácii Penty sa uvádza, že cena v povinnej ponuke nesmie byť nižšia ako 50 % hodnoty čistého obchodného imania pripadajúceho na jednu akciu podľa poslednej účtovnej závierky overenej audítorom v čase zverejnenia ponuky. Podľa tejto argumentácie je platnosť alebo neplatnosť uznesení valného zhromaždenia k účtovnej závierke irelevantná pre určenie hodnoty čistého obchodného imania a následne aj ceny do povinnej ponuky, ak je táto už overená audítorom.
Opačného názoru je zrejme podateľ žaloby na neplatnosť uznesení valného zhromaždenia ZSNP a vo svojom uznesení o nariadení predbežného opatrenia aj krajský súd. Podľa názoru súdu a žalobcu treba platnosť uznesení valného zhromaždenia preskúmať a z tohto dôvodu aj pozastaviť obchodovanie s akciami ZSNP. Pozastavenie obchodovania sa nemusí v tomto prípade týkať len ceny v povinnej ponuke, ale aj prebiehajúcich zmien vlastníckych vzťahov v rámci obchodovania s akciami ZSNP, či už v rámci povinnej ponuky alebo aj mimo nej.
Žalobca a dôvod žaloby o neplatnosť uznesení valného zhromaždenia nie je známy. Z priebehu valného zhromaždenia ZSNP zo dňa z 9. júla možno usudzovať, že príčinami žaloby mohli byť s najväčšou pravdepodobnosťou buď diskutabilné ocenenie finančnej investície ZSNP v akciovej spoločnosti Slovalco, ovplyvňujúce čisté obchodné imanie ZSNP, alebo sporné hlasovacie práva Žiarskej finančnej spoločnosti na riadnom valnom zhromaždení. V tom čase totiž predaj 74-percentného balíka akcií ZSNP z Fondu národného majetku Žiarskej finančnej spoločnosť ešte nebol schválený Protimonopolným úradom Slovenskej republiky.
Okrem neistoty v súvislosti s platnosťou uznesení riadneho valného zhromaždenia ZSNP znamená predbežné opatrenie pre Pentu aj praktický problém, keďže vzhľadom na skutočnosť, že povinná ponuka sa mala skončiť 11. septembra, pripravovala už iste k tomuto dátumu aj potrebnú finančnú hotovosť na jej vyrovnanie. Akcionári ZSNP, ktorí reagovali na povinnú ponuku, musia teraz čakať na peniaze za akcie až do rozhodnutia súdu. Všetkým ostatným akcionárom alebo potenciálnym záujemcom o kúpu akcií spoločnosti ZSNP toto predbežné opatrenie dočasne bráni obchodovať s akciami ZSNP na burze.

Akcionárska štruktúra ZSNP pred vyhlásením povinnej ponuky na prevzatie
PENTA INVESTMENTS LIMTED 40,61%
Žiarska finančná spoločnosť 33,25%
Slovenské elektrárne 7,77%
Ostatné právnické osoby 8,11%
Fyzické osoby 10,26%
Zdroj: Infin

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
20. apríl 2024 09:42