StoryEditor

Západné organizácie opúšťajú Irak

09.09.2004, 00:00
Irackí ozbrojenci vyhlásili "totálnu" vojnu všetkým cudzincom zdržiavajúcim sa v Iraku. Okrem zahraničných vojakov alebo pracovníkov obchodných firiem čoraz viac útočia aj na novinárov a pracovníkov mimovládnych humanitárnych organizácií. Najnovší šok teraz zažíva Taliansko po tom, ako sa do zajatia irackých ozbrojencov dostali dve jeho občianky.

Simonu Torrettovú a Simonu Pariovú, pracovníčky humanitárnej organizácie Most pre Bagdad, uniesli maskovaní muži v utorok z ich kancelárie v hlavnom irackom meste. Ide o prvé západné občianky, ktoré v Iraku uniesli povstalci. Táto bezprecedentná udalosť vyvolala paniku v radoch pracovníkov západných mimovládnych organizácií pôsobiacich v Iraku. "Podľa mojich informácií sa zdá, že väčšina medzinárodných mimovládnych organizácií sa pripravuje na odchod z Iraku, a niektoré už odišli ráno," citovali včera francúzske médiá Jeana-Dominiqua Bunela, koordinátora aktivít mimovládnych organizácií v Bagdade. Taliansky premiér Silvio Berlusconi sa včera stretol s lídrami opozície, ktorí zopakovali nesúhlas s vojnou v Iraku a talianskou vojenskou prítomnosťou v krajine, dodali však, že ich hlavnou prioritou je záchrana rukojemníčok. Talianske médiá únos 29-ročných žien označili za vyhlásenie vojny proti Západu.
O svojich občanov unesených v Iraku sa už vyše dvoch týždňov strachuje aj Francúzsko. Hoci vláda včera vyjadrila "opatrnú vieru", že novinári Christian Chesnot a Georges Malbrunot sú živí a čoskoro sa dostanú na slobodu, ich osud zostáva nejasný. Paríž nevie, čo si má myslieť o chaotických informáciách od irackých radikálov. Únoscovia od Francúzska za prepustenie novinárov najprv žiadali, aby zrušilo zákon zakazujúci moslimkám nosiť šatky vo verejných inštitúciách, najmä na školách. Paríž to odmietol. Začiatkom tohto týždňa sa na internetovej stránke, cez ktorú únoscovia komunikovali, objavila nová výzva, ktorá uvádzala tri podmienky na prepustenie novinárov: aby Francúzsko akceptovalo ponuku "mieru", ktorú Európe pred niekoľkými mesiacmi adresoval vodca teroristickej siete Al-Kajdá Usáma bin Ládin. Za to "arciterorista" žiadal, aby sa krajina nijako vojensky alebo obchodne neangažovala v Iraku. Ďalšou podmienkou na prepustenie Francúzov malo byť vyplatenie výkupného vo výške päť miliónov dolárov. "Prosím vás, akceptujte aspoň jednu z týchto podmienok," uviedli na záver. Lenže autentickosť tohto odkazu sa nepodarilo potvrdiť a včera ho irackí radikáli popreli. "Islamská armáda v Iraku potvrdzuje, že vyhlásenie, ktoré prebrali médiá z internetu a ktoré obsahuje tri požiadavky, z toho jednu finančnú, je úplne nepravdivé," uviedli islamisti na internete. Autentickosť ani tohto odkazu sa nepodarilo potvrdiť.
Únosy novinárov a pracovníkov humanitárnych organizácií vyvolali nesúhlas aj v radoch náboženských predstaviteľov v Iraku. "Táto vec mi spôsobuje veľkú bolesť," vyhlásil šejk Ahmed-Káfúr al-Samáraí s tým, že obe unesené ženy pracovali pre dobro Iraku. "Ten, kto je citlivý, kto naozaj miluje svoju krajinu a chce to vyjadriť, mal by rozlišovať medzi tými, ktorí prichádzajú bojovať a tými, čo prichádzajú pomáhať. Medzi tými, čo prichádzajú prelievať krv, okupovať krajinu a vydrancovať jej bohatstvo a tými, ako sú novinári, čo prichádzajú zúčtovať s útlakom," citovala agentúra AP Samáraího.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 23:32