StoryEditor

Zo sveta

07.02.2002, 23:00

N. Mailer: Američania sú príliš patriotickí
Londýn (TASR)

Popredný americký spisovateľ a publicista Norman Mailer kritizoval "patriotickú horúčku", ktorá USA postihla po minuloročných útokoch na New York a Washington. "Čo sa stalo 11. septembra je hrozné, táto patriotická horúčka však môže zájsť príliš ďaleko," povedal 79-ročný Mailer v rozhovore pre britský denník Daily Telegraph. "Amerika je sama sebou takmer obscénne zaslepená. Existovala niekedy veľká mocná krajina taká patriotická ako Amerika?" položil Mailer rečnícku otázku. "Človek by si mohol myslieť, že sme nejaká úbohá malá republika a že ak jeden človek stratí na hodinu svoje náboženstvo, všetko sa rozpadne. V tejto krajine je Amerika to skutočné náboženstvo," vyhlásil spisovateľ. Mailer -- známy svojím machistickým imidžom a tým, že pred 40 rokmi dobodal svoju druhú zo šiestich manželiek -- vyjadril presvedčenie, že zo septembrových útokov majú osoh americkí pravičiari. "Pravému krídlu priniesol 11. september taký úžitok, že ak by som bol stúpencom konšpiračných teórií, veril by som, že to urobili oni," dodal. Mailer je uznávaný ako jeden z priekopníkov žánru známeho ako Nový žurnalizmus, v ktorom autori rozmazávajú rozdiel medzi skutočnosťou a fikciou a dielo korenia vlastnými názormi. Medzi jeho najznámejšie diela patrí jeho románová prvotina Nahí a mŕtvi -- príbeh amerických vojakov pôsobiacich počas druhej svetovej vojny na tichomorskom ostrove, ako aj skutočnou udalosťou inšpirovaná Katova pieseň, o recidivistovi, ktorý po vražde skončí na elektrickom kresle.

Indický muzikál roztancoval pražské publikum
Praha (hn/jg,TASR) Indický muzikál Lagaan vzbudil v Prahe na 9. ročníku Medzinárodnej prehliadky filmu, televízie a videa nazvanom Febiofest mimoriadny záujem a podľa organizátora podujatia Fera Feniča vyvolal nečakané reakcie divákov. Obe predstavenia boli vypredané, pričom strhujúca atmosféra tohto vyše štvorhodinového veľkofilmu publikum kín roztancovala. "Najnavštevovanejším filmom na svete nie je nejaký Titanic, ako si to myslia Američania, ale Lagaan, ktorý len v Indii videlo pol miliardy ľudí," poznamenal. S úsmevom dodal, že keď snímku, v ktorej vystupuje približne 10 000 tanečníkov, uviedli prvýkrát, tancovala celá India. Podľa Feniča táto druhá najľudnatejšia krajina sveta vyprodukuje ročne okolo 800 pôvodných filmov. "Indiu nezaujíma Hollywood a ani Hollywood nezaujíma India, no na filmy tam chodí oveľa viac ľudí ako v Amerike," vyhlásil. Indický muzikál Lagaan sa kvôli autorským právam v slovenskej časti Febiofestu, ktorý sa začne o desať dní, neobjaví, o jeho distribúcii v Česku údajne uvažujú niektoré spoločnosti.

Prvý ruský muzikál sa hrá aj po 20 rokoch
Moskva (TASR) Pôvodne sovietsky muzikál Junona a Avos, nazývaný v 80. rokoch rockovou operou, sa hrá v Rusku aj po vyše 20 rokoch. Nedávna, v poradí už 800. repríza, robí z Junony a Avosa najúspešnejší ruský muzikál všetkých čias. Kým v hlavnej ženskej úlohe sa v muzikáli za dve desaťročia vystriedali už štyri herečky, hlavného hrdinu Grófa Rezanova hrá na doskách moskovského divadla Lenkom stále ten istý herec a spevák Nikolaj Karačencov. Sovietska kritika dielo zo začiatku neprijala a hrozil dokonca jeho zákaz. Zhudobnený text už vtedy slávneho ruského básnika Andreja Voznesenského však cenzúra napokon nezakázala. Predstavenia, s ktorými divadlo precestovalo aj rôzne kúty Ruska a sveta, sú v Moskve dodnes vypredané.
O nový rekord v počte repríz sa môže v Rusku postarať muzikál Nord-Ost na motívy románu Dvaja kapitáni ruského spisovateľa Veniamina Kaverina. Od premiéry na konci októbra 2001 sa do 1. februára konalo už 100 repríz. Producenti muzikálu sa rozhodli divadelnú scénu vybudovať v hale istej moskovskej automobilky a divákov lákajú okrem iného aj sľubom, že počas predstavenia na javisku pristane bombardér.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 16:30